HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.06.2023.

Nadbiskup Kutleša pomazao krizmanike u Župi sv. Blaža

U Župi sv. Blaža u središtu grada Zagreba zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša podijelio je u subotu 10. lipnja sakrament svete potvrde. Sakramentu je pristupilo 77 mladića i djevojaka.



U svojoj propovijedi nadbiskup Kutleša tumačio je drugo čitanje, Pavlovu poslanicu Efežanima; „Zaklinjem vas dakle ja, sužanj u Gospodinu sa svom poniznošću i blagošću, sa strpljivošću živite dostojno poziva kojim ste pozvani! Podnesite jedni druge u ljubavi; trudite se sačuvati jedinstvo Duha svezom mira!“ (Ef 4, 1-5)  Pažljivim slušanjem, poručio je nadbiskup krizmanicima, mogli ste iščitati pet temeljnih riječi koje mogu ponijeti u svoj život. Te riječi su: poniznost, blagost ili krotkost, strpljivost, ljubav i mir.



Poniznost
Svojim djelima društvo ili zajednicu oplemenjujemo ili razdiremo, a temeljni problem zašto razdiremo je egoizam, istaknuo je nadbiskup Kutleša. Zato se treba vježbati u krepostima, a najvažnija je prema sv. Pavlu poniznost koja je u njegovo vrijeme bila potpuno stran i nepoznat pojam.
„Poniznost u prvom redu dolazi u tome da se moramo suočiti sami sa sobom. Kada vidimo tko smo i što smo i kada sebe stavimo u realni svijet, tj. kada se pogledamo u ogledalo i vidimo kakvi jesmo, a ne onako kako mi sebe zamišljamo da jesmo, onda možemo shvatiti i prihvatiti riječ poniznost i tu krepost.“ poručio je krizmanicima nadbiskup te nastavio kako sebe treba uspoređivati s Isusom Kristom, a ne susjedima. Jedino se u usporedbi s Kristom može doista mjeriti koliko rastemo u kreposti poniznosti.
„Ako svatko od nas svaki dan ispituje svoju savjest i vidi što je činio i kako djeluje u svom životu onda vidimo da prema sebi treba biti samokritičan i vidjeti neke stvari koje nisu u redu.“

Blagost ili krotkost
Filozofi kada definiraju kreposti često idu iz jednog u drugi ekstrem, a blagost ili krotkost je sredina pojasnio je nadbiskup. Sredina je to između pretjerane ljutnje i pretjeranog nereagiranja. Posebno je ovo objasnio i u kontekstu odnosa roditelj-dijete.
„Draga braćo i sestre, mi možda danas cijenimo ljude koji će znati reagirati u pravo vrijeme, ali možda više imamo osjećaj da svi šute, da nitko ne želi reći kada što treba. Jer držimo da je bolje nikome se zamjeriti, pa nije važno što možda moje dijete ide krivim putem, ako sam na nekom odgovornom poslu, ako idu moji vjernici krivim putem, da ne trebam opominjati. I zato se može reći da je kršćanska strpljivost duh koji nikada ne priznaje poraz. Isto tako čovjek koji je blag, on treba biti čovjek koji je uvijek u pravo vrijeme ljut, nikada u pogrešno vrijeme.“



Strpljivost
Danas želimo, pogotovo mladi, sve ostvariti brzo i pritom se može dogoditi da prodamo dušu. Da bi u životu nešto postigli potrebno je vremena, a testovi su redovita pojava. Strpljivost nas može sačuvati grešaka za kojima ćemo cijeli život žaliti.
„Dragi krizmanici, Bog je vama dao talente i njih trebate iskoristiti kako bi mogli živjeti i raditi na zemlji, no imajte na pameti da se duša nikome ne predaje niti prodaje, jedino Gospodinu Bogu.“

Ljubav
U antičkom vremenu u kojem je živio sv. Pavao, grčki je jezik imao 5 pojmova za ljubav; eros, filia, storge i agape. Prve tri su povezane emocionalno, a posljednja je djelotvorna ljubav koja uključuje emociju i čovjekovu volju nastavio je nadbiskup Kutleša.
„Ako čovjek nema volju i ne čini u agape, onda će sve nešto plesati i biti sentimentalno i u svemu ćemo gledati ljubav koja prelazi u fluidno milosrđe u kojem se može činiti što god hoćeš, a Bog ti neće zamjeriti jer je on ljubav… no krivo ga shvaćaš jer nije baš onako kako misliš da bi trebalo biti.“



Mir
Na kraju kao vrhunac dolazi mir, zaključuje nadbiskup. Ako se u obitelji i društvu žive kreposti, onda nema egoizma. Ove kreposti pozivaju na samokontrolu i samoodricanje.
„Zato i ja vama dragi krizmanici želim da vi u svom životu živite ovih pet riječi i da vas ove riječi prate u svom životu, Kada bude teško i kada ne znate kamo krenuti, sjetite se ovih pet riječi, one će vas usmjeriti.“
 
Ovo je bio prvi posjet zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše Župi sv. Blaža otkako je preuzeo službu 29. travnja ove godine. Tom prilikom nadbiskupu je župnik preč. Borna Puškarić uručio prigodni poklon, križ rad akademskog kipara Vinka Pešorde.
Ovogodišnje krizmanike je za sakrament pripremao župnik in solidum vlč. Anđelko Katanec.



Župa sv. Blaža
Foto: “Foto Studio E”
Ispišite stranicu: