HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.12.2022.

Nacionalni, nadbiskupijski i župni Caritasi zajedničkim snagama pomažu obitelji u potrebi

Tri načela socijalnog nauka Crkve (načelo supsidijarnosti, načelo solidarnosti i načelo općeg ili zajedničkog dobra) umnogome označavaju poslanje i djelovanje Caritasa na različitim razinama (nacionalnoj, biskupijskoj, župnoj). Poštujući načelo supsidijarnosti župni caritasi, kao oni koji su najbliži osobama u potrebi, trebaju poduzeti sve što je u njihovim mogućnostima kako bi pružili pomoć. Ako potreba pojedinca ili zajednice nadilazi njihove mogućnosti tada se solidarno uključuju biskupijski i nacionalni caritasi kako bi sinergijom pružili učinkovitu pomoć zajednički služeći općem dobru.
Donosimo tri primjera u kojima su posljednjih mjeseci Hrvatski Caritas, Caritas Zagrebačke nadbiskupije i župni caritasi pružili konkretnu pomoć obiteljima u potrebi.



U peteročlanoj obitelj iz Župe sv. Antuna Padovanskog, u Sesvetskim Selima, troje je malodobne djece. Supružnici su gluhonijemi, a kuća nije primjerena za stanovanje. Prizemlje kuće je vrlo skromno uređeno i sastoji se od dviju prostorija, dok je prostor na katu neizrađen. Svi spavaju u jednoj sobi na dva ležaja dok jedno dijete spava na podu na improviziranom ležaju. Kuća nema fasadu. U suradnji s vlč. Antunom Sente, župnikom, volonterima župnog caritasa i Hrvatskim Caritasom poduzeti su građevinski radovi na uređenju prvog kata, zamjeni krovišta i stolarije te opremanju kuće namještajem. Ova dječica će božićne blagdane dočekati u vlastitim krevetićima i sobama veselih boja.

Na poziv vlč. Luke Slijepčevića, župnika Župe BDM od sedam žalosti u Velikom Trgovišću, upoznali smo se sa teškom životnom situacijom samohrane majke s troje malodobne djece. Suočena s problemima vršnjačkog nasilja nad svojom djecom kao i izostankom zaštite i podrške nadležnih institucija, odlučila se za preseljenje iz Zagreba u manju sredinu. Uz pomoć kredita kupila je nedovršenu kuću koja ima samo jednu uređenu sobu i kuhinju, ali imaju svoj mir što im je od neprocjenjive vrijednosti. U župi je pokrenuta akcija prikupljanja novčanih sredstva te donacija građevinskog materijala. Zahvaljujući velikom angažmanu župnika krenulo se u izvođenje potrebnih radova. Trenutno se uređuje unutarnji prostor, dok će troškove sanacije krovišta podmiriti Hrvatski Caritas i Caritas Zagrebačke nadbiskupije.



Prečasni Kristijan Gatarić, župnik Župe sv. Roka u Skakavcu, ukazao nam je na teške životne uvjete dvoje umirovljenika. Zatečeni viđenim predstavnici Caritasa potaknuli su upravu na projekt adaptacije prizemlja kuće. Zahvaljujući volonterima caritasa Župe sv. Tri Kralja s Banije, iz Karlovca, te dobrim ljudima koji su darovali materijal i pružili besplatne usluge (obitelji Brakić, Jelinić, Banjavčić, Pranjić, Kušan, tvrtke Mislav elektro d.o.o., Lipa d.o.o., trgovački lanac Pevex i drugi) taj stariji bračni par će ovogodišnji blagdan Božića dočekati u svom novouređenom toplom domu te staračke dane proživjeti kao blagoslov a ne osudu.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: