HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.06.2021.

Na Tijelovo otvorena izložba Fenix / Preporod u Vugrovcu

Na blagdan Tijelova, neposredno nakon euharistijskog slavlja i tijelovske procesije, otvorena je multimedijalna izložba „Fenix / Preporod“. Izložba je postavljena u župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog, u zaštićenom spomeniku kulture koji je teško oštećen u nedavnom zagrebačkom potresu, a dodatno uzdrman i onim petrinjskim.



Crkva je od potresa izvan uporabe, u skelama i radovima. Praznina i tišina sakralnog prostora „inspirira nas i poziva na djelovanje. Na tračak ljudskosti i dodir umjetnosti“, istaknula je Sanda Stanaćev Bajzek, predsjednica Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara.

Četrnaestero umjetnika sudjeluje svojim radovima u snažnom pozivu na uzdizanje iz pepela, iz prašine rušenja, iz osjećaja otuđenosti i beznađa uzrokovanih pandemijom, na uzdizanje iznad apatije, „svjedočeći da se samo duhom živi možemo ponovno roditi“. Autori djela umjetničko-duhovnog preporoda su Mercedes Bratoš, Jovica Drobnjak, Andreja Hojnik Fišić, Ana Guberina, Irena Gayatri Horvat, Marijan Jakubin, Petar Koši, Dijana Nazor Čorda, Ivana Ožetski, Ivica Petraš, Petar Popijač, Deša Popović, Krunoslav Stojanovski i Nada Žiljak.



Izložbu je priredila Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara čiji je postav povjeren Ivici i Tihomiru Fišteru i ostaje otvoren do 3. srpnja 2021.



Istom prigodom predstavljena je i nova skulptura „Arkanđeo - Sfera“, postavljena u vrtu Župnog dvora u Vugrovcu. Od predviđenih sedam skulptura ovo je peta, a predstavlja posljednjeg arkanđela - Zahariela (što znači „Božja zapovijed“), čija je služba vođenje duša pred Boga na sud. Autorica skulpture je Ivana Ožetski. Djelo u obliku kugle, sastavljene od tetraedara koncentriranih u sredini sfere, radijalno se širi te simbolizira čudesni krug života čiji je izvor i uvir u Bogu, u vječnoj i savršenoj sferi, zaključuje Stanaćev Bajzek.


Marko Puškarić
 
Ispišite stranicu: