HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.08.2016.

Motuproprij "Sedula Mater" - utemeljen Dikasterij za laike, obitelj i život



Papa Franjo objavio je 17. kolovoza novi motuproprij "Sedula Mater", "Brižna majka", kojim je službeno ustanovio novi Dikasterij za laike, obitelj i život. "Crkva, brižna majka, uvijek se tijekom stoljeća skrbila za laike, obitelj i život, očitujući ljubav milosrdnog Spasitelja prema čovječanstvu", ističe se na početku dokumenta, prenosi Radio Vatikan.

"Pomno razmotrivši sve stvari, Našom apostolskom ovlašću utemeljujemo Dikasterij za laike, obitelj i život, kojim će upravljati posebni statuti. Kompetencije i funkcije koje su dosada pripadale Papinskom vijeću za laike i Papinskom vijeću za obitelj bit će prenesene na taj Dikasterij 1. rujna, s definitivnim okončanjem spomenutih papinskih vijeća", navodi se u novom dokumentu Svetoga Oca. Pročelnikom novog dikasterija imenovan je mons. Kevin Joseph Farrell, dosadašnji biskup Dallasa u SAD-u.
U kratkome dokumentu papa Franjo ističe kako se u ulozi vrhovnoga svećenika brine da "Dikasteriji Rimske kurije budu prilagođeni situacijama našega vremena i odgovaraju na potrebe opće Crkve". Osobitu pažnju posvećuje laicima, obitelji i životu, kojima želi "pružiti podršku i pomoć, kako bi bili djelatno svjedočanstvo evanđelja u našem vremenu i izraz Otkupiteljeve dobrote".

Motuproprij je potpisan 15. kolovoza na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Sveti Otac ranije ove godine odobrio je ad experimentum statut novog tijela Rimske kurije i odredio njegove nadležnosti. Dikasterij za laike, obitelj i život, prema statutu ad experimentum, ima ovlasti za promicanje života, apostolata vjernika laika, pitanja pastoralne skrbi obitelji i njezina poslanja prema Božjem naumu, te za skrb i podršku ljudskoga života. Dikasterijem predsjeda pročelnik, a pomaže mu tajnik, koji može biti laik, te tri laika podtajnika. Podijeljen je u tri odijela: za vjernike laike, za obitelj i za život, a svakim predsjeda jedan podtajnik. Članovi Dikasterija bit će – među ostalim – laici: muškarci i žene, oženjeni i u celibatu. Također ima izravnu svezu s Papinskim institutom Ivan Pavao II. za studiji braka i obitelj, bilo s glavnim sjedištem, bilo s pridruženim ustanovama, u promicanju proučavanja braka, obitelji i života. (IKA)
Ispišite stranicu: