HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.08.2017.

Molitveno slavlje na mjestu starodrevne kapelice Presvetoga Trojstva


U utorak, 22. kolovoza na brdu "Trojica" iznad župne crkve Kraljice sv. Krunice u Remetincu održana je svečana služba riječi i molitveno slavlje prigodom pete obljetnice postavljanja spomen obilježja na mjestu gdje je nekada bila kapela. Molitvu je predvodio preč. Valentin Posavec, kanonik varaždinski, a nadahnutu riječ o križu prisutnima je uputio preč. Lovro Cindori, kanonik zagrebački. Uz prisutne  vjernike molitvi su nazočili i preč. Mirko Totović, Božidar Cindori, Mario Migles i Anđelko Košćak.

Prije 350 godina na ovome je mjestu bila kapela u čast Presvetog Trojstva, gdje su u pojedine dane u godini hodočastili župljani sa svojim svećenicima i obavljali pokorničke procesije i zavjete, te slavili sveta misna otajstva, upućivali molitve i prošnje Presvetom Trojstvu. Godine 1790. uoči svetkovine apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, dogodio se nemili događaj - grom je udario u kapelu i velikim je dijelom uništio te se više nije mogla vratiti u prvotno stanje za službu Božju.

Na poticaj domaćih svećenika i uz podršku prvog varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja, odlučeno je da se na ovome mjestu, od davnine zvanom "Trojica" podigne znamen naše vjere: krstionica kao spomen na četrnaest stoljeća kršćanstva u Hrvata i križ sa raspetim Spasiteljem kao najsvetiji znak Božje ljubavi prema čovjeku.

Ovo je djelo i spomen našega krsnoga saveza s Bogom, zahvala Majci Božjoj Kraljici sv. Krunice i naš zagovor bl. Alojziju kardinalu Stepincu. Ujedno su na posebnoj spomen ploči ispisan imena dvadeset i trojice svećenika rodom iz župe koji djeluju u zagrebačkoj, varaždinskoj i drugim nad/biskupijama te imena svećenika redovnika. Nakon molitvenog skupa održano je lijepo druženje svećenika i vjernika uz izvrsne domaće specijalitete koje su pripremile vrijedne žene. Tom je prigodom dogovoreno da se na ovom prostoru postave postaje Križnoga puta kako bi mnogi posjetitelji koji dolaze Križu mogli obaviti i pobožnost.
Ispišite stranicu: