HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.11.2016.

Molitva za pokojne na rimskome groblju Campo Verano



Na svetkovinu Svih Svetih 1. studenoga 2016., hrvatska rimska zajednica pohodila je hrvatska grobišta na rimskom gradskom groblju „Campo Verano“. Na molitvi su sudjelovali svećenici i poglavari Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima, hrvatske redovnice u Rimu – sestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskog i sestre Kćeri milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje, te vjernici laici.

Pohod je započeo molitvom krunice i službom riječi kod grobnice Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima. U kratkoj homiliji, rektor preč. Bože Radoš povezao je ljudsko iskustvo groba s događajem uskrsnoga jutra. Istaknuo je da je grob mjesto koje plaši, osobito kada netko mora pokopati oca, majku, brata sestru. Međutim, dolazeći kao vjernici na grob, doživljavamo ga malo po malo kao mjesto nade: „Marija Magdalena, zajedno s ostalim ženama, kako nam govore evanđelja, dolazi na Isusov grob. Grob je mjesto gdje su se žene isplakale. To je mjesto tuge. Ali se nešto čudno dogodilo. Grob je otvoren. Grob više ne skriva tajnu jer ne skriva tijelo.

Grob je prazan grob. Iskustvo praznoga groba je iskustvo Marije Magdalene. To je tajna koju danas želimo pred sebe staviti i moliti Gospodina da povjerujemo: Onaj koji je ušao u grob, nije u njemu ostao. Svaki onaj koji je u Kristu ukopan, koji je pošao s Njim u grob kao vjernik, kao onaj koji se čvrsto drži za Njega, proći će kroz taj grob i izići na bolji život“, objasnio je rektor Radoš te zaključio: „Ne možemo razumjeti Evanđelje bez praznoga groba. Tu započinje jedno novo poslanje. Zar ima boljega mjesta za naviještanje Radosne vijesti? Na svatovima radost ne treba nitko naviještati, ona je sama po sebi prisutna. Ali tamo gdje je tuga, gdje je plač, tamo treba navijestiti Radosnu vijest.“

Sljedeća molitvena postaja bila je kod grobnice Družbe Sinova Bezgrješne, gdje je bio pokopan sluga Božji fra Bonifacije Pavletić (1864.-1897.), rodom iz Zbjegovače kod Kutine (Sisačka biskupija). Njegovi se posmrtni ostatci nalaze od 2008. godine u generalnoj kući Družbe, a kauza za fra Bonifacijinu beatifikaciju službeno je otvorena u svibnju ove godine svečanim činom u Rimskom vikarijatu. Molitvom uz njegovu nekadašnju grobnicu hrvatska rimska zajednica izražava nadu da će ovaj sluga Božji biti pribrojen zboru blaženih i svetih.

Pohod hrvatskim grobištima na Campu Veranu zaključen je službom riječi kod grobnica sestara Milosrdnica i sestara Kćeriju milosrđa.

Franjo Frankopan Velić
Foto: Zlatko Matić
 
Ispišite stranicu: