HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.06.2023.

Mladomisnik vlč. Matej Zakanj proslavio mladu misu

Mladomisnik vlč. Matej Zakanj proslavio je mladu misu u nedjelju 11. lipnja u Župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici.

Slavlje je započelo u dvorištu mladomisnikove kuće gdje su mu roditelji Željko i Zora udijelili roditeljski blagoslov prije kojeg mu je majka uputila riječi poticaja i ohrabrenja. 



„Dragi sine Matej, nebrojeno smo te puta dočekivali i ispraćali iz roditeljskog doma, a danas te na pragu tvoje rodne kuće ispraćamo s roditeljskim blagoslovom. Ovu si kuću i našu malu obitelj, po mnogočemu sličnu onoj Nazaretskoj, obogatio svojom tihom, staloženom, poslušnom i poniznom osobnošću. Veselit ćemo se svakom tvome povratku na ovo mjesto u kojem si rastao, boravio i živio obiteljsko zajedništvo, a danas odlaziš u svijet svjedočiti poslanje na koje si pozvan. I ja tebi danas, dragi sine, upućujem riječi koje je majka uputila svetome Franji dok ga je blagoslivljala: 'Idi i napuni zemlju Božjim mirom!' Svjestan turbulentnih vremena u kojima živimo, neka te nikada ne napušta nada da je moguće graditi bolji svijet. Dragi sine, kako ćeš graditi bolji svijet? Budi nenadmašan u ljubavi, ponizan u uspjesima, u neuspjesima hrabar, u milosrđu velikodušan, u molitvi postojan, u križevima strpljiv. U žalostima nemoj očajavati, nego neprestano oživljuj nadu i povjerenje dobrome Bogu. U čemu si prokušavan trpio, nastoj prokušavanima pomoći. Tvoje oružje neka budu: mač Duha Svetoga, krv Krista i križ Isusa Krista. Naša roditeljska ljubav i molitva pratit će i dalje svaku tvoju stopu kojom ćeš čvrsto kročiti u Kristovu poslanju i u svome životu. Na tvome putu neka te prati zagovor Blažene Djevice Marije, svetoga Mateja i našega hrvatskog mučenika blaženoga Alojzija Stepinca”, poručila je majka Zora sinu mladomisniku. 



Nakon roditeljskog blagoslova okupljeni su se u procesiji uputili do župne crkve gdje je slavljeno svečano euharistijsko slavlje. Prije početka euharistijskog slavlja prisutne vjernike, mladomisnika i njegovu obitelj pozdravio je domaći župnik Norbert Ivan Koprivec naglašavajući kako, kada se u naše vrijeme govori o svećenicima, čini se to samo zato da bi ih se preziralo, da bi se izložile njihove stvarne i izmišljene nedosljednosti. "Čak i sitna nesavršenost na licu Crkve mnogima priječi da vide dobrotu kojom zrače mnogi svećenici razasuti po čitavom svijetu da donesu radosnu vijest. Teško je danas biti svećenik u svijetu koji nas ne ljubi i koji nas ne može ljubiti jer ne ljubi našeg gospodina Isusa. Ali biti odsjaj Kristova svećeništva i donositelj spasenja braći i sestrama to je radost mnogo veća od žrtava koje Gospodin od nas traži. Danas Crkva treba svećenike koji će hrabro naviještati istinu Isusa Krista. Zato je potrebno moliti. Naočigled neizvjesne budućnosti i za naše vrijeme i za tebe Matej vrijede riječi Psalma 37: 'U Gospodina se uzdaj i čini dobro. Sva radost tvoja neka bude Gospodin: on će ispuniti želje tvoga srca! Prepusti Gospodinu putove svoje, u njega se uzdaj, i on će sve voditi.' Ne boj se Matej! Gospodin i Blažena Djevica Marija, sveci i svetice Božje i anđeli čuvari uvijek će biti uz tebe. Uz tebe će biti tvoj biskup, braća svećenici, Božji narod koji će za tebe moliti. Želimo ti svako dobro i obećavamo ti svoju molitvu, a ti moli za sve nas i u ovoj svetoj misi koju ćeš sada započeti."



Božju je riječ na euharistijskom slavlju protumačio vlč. Dario Kral, vicekancelar pri Nadbiskupskom duhovnom stolu Zagrebačke nadbiskupije. Govorio je o pozivu, Isusovom pozivu upućenom Mateju cariniku, Mateju mladomisniku i svima nama. Tmačeći navješteno evanđelje propovjednik je istaknuo da ono svima okupljenima kako svećenicima tako i vjernicima daje priliku osvijestiti činjenicu poziva i okupljanja na misnom slavlju da bi svako 'evo me' razgorilo i zasjalo novim sjajem. "U Evanđelju, znakovito je to, nailazimo na poziv upućen Mateju. I njemu je Božji poziv stigao nenadano, neočekivano i ničim uvjetovano. Mi tog Mateja danas poznajemo kao svetog, kao apostola, kao onog čije stranice Evanđelja čitamo ne bismo li i sami pronašli volju Božju za svoj život, ne bi li i mi osjetili Božju blizinu i milost. Međutim, u trenutku kad je na njega pao Kristov pogled i do njegovih ušiju dopro glas, Matej nije bio ni svet, ni apostol, ni evanđelist nego carinik. Poziv je zatekao neočekivanu osobu – carinika, u neočekivano vrijeme – dok je sjedio u carinarnici. Biti carinik u ono vrijeme značilo je imati novac i otprilike samo to, jer je to zvanje u židovskom narodu donosilo prijezir budući da je podrazumijevalo suradnju s rimskim okupatorom. Biti carinik u svim vremenima znači sjediti u svom malom svijetu izvjesnosti i komfora u kojem vodimo kalkulacije sa životom vodeći se jednadžbom što mi se isplati, a što ne. Biti carinik znači voditi se računicom što od života mogu zgrabiti za sebe, a da istovremeno od sebe dajem što manje. I, ako smo ikad mislili da poziv dolazi samo snažnim i vrlim ljudima, onda poziv upućen Mateju razbija svaku našu iluziju o tome i ukazuje: Božji poziv svakoga zatiče upravo dok sjedi u svojoj osobnoj carinarnici vlastite ograničenosti, slabosti i nedostojnosti. Ali, ako odgovori na glas Kristova poziva, mijenja se sve. Na glas tog poziva Matej ustaje i kreće. Pogledajmo taj kontrast – moment prije sjedio je, a to je slika obamrlosti, a sad, dajući odgovor vjere, Matej ustaje i kreće, dobiva život, dobiva polet jer život je uvijek put, hod, nasljedovanje. Sjediti znači umirati, krenuti za Kristom znači živjeti."

Na kraju homilije vlč. Kral obratio i mladomisniku istaknuvši da mlada misa koju sada slavi, možda jasnije nego što je do sada imao prilike vidjeti, ukazuje na stvarnost te promjene koja se događa kad se na Božji poziv odgovara vjerom. "Svojim 'evo me' dopustio si Gospodinu da i preko tebe izvlači ljude iz njihovih carinarnica, povede ih na put i okuplja oko stola Riječi koja daje izlječenje i žrtve koja daje život. Budi uvijek svjestan da ti je poziv upućen kao dar, a Gospodinu trajno zahvaljuj što je svojom milošću podržao tvoj odgovor vjere. Budi uvijek svjestan da tvojem 'evo me' prethodi odaziv apostola i tolikih onih čiji su nam primjeri ukazali kolika je snaga vjere koja vjeruje u nadi protiv svake nade. Uz tebe su danas oni koji su se odazvali na poziv da upoznaju bolje svog Gospodina, oni koji su ustali od stola učmalosti da bi se okupili oko stola života koji ujedinjuje, otvara i liječi. Svojim smo te molitvama pratili do stola svećeništva i svojim ćemo te molitvama uvijek pratiti", zaključio je svoju propovijed vlč. Kral.



Na kraju misnog slavlja Mateju se u ime čitave župne zajednice s nekoliko riječi zahvale i podrške obratio Jakov Kordić, njegov susjed i školski kolega od najranijih dana.

Prije mladomisničkog blagoslova u dirljivom govoru vlč. Zakanj zahvalio je prisutnim vjernicima, Bogu koji ga je stvorio i pozvao na ovaj poziv, na svećeništvo; papi Franji koji je blagoslovio štolu koju kao mladomisnik nosi na misi; svećenicima koji su ga pratili na putu svećeništva – župnicima pokojnom mons. Josipu Frkinu kojemu je ministrirao još kao mali dječak; vlč. Vladi Razumu, koji je ujedno i mladomisnikov duhovnik i vlč. Norbertu Ivanu Koprivcu koji mu je bio molitvena podrška i davao savjete kojima je pokazao da mu je stalo do Mateja kao čovjeka i budućeg svećenika. Zahvalio je svim kapelanima i đakonima koji su djelovali na župi, svim odgojiteljima, rektorima, prefektima i duhovnicima u bogosloviji, župnicima mentorima, kolegama svećenicima s kojima je dijelio studentske klupe, mladima i župljanima župa koje je susretao na mjestima svojeg đakonskog praktikuma u Malešnici, Lučkom, Mariji Bistrici i Vrbanima. Zahvalio je redovnicama Družbe sestara Kraljice svijeta koje djeluju na župi Navještenja, a posebno s. Matiji Popović koja je vlč. Zakanja pripremala za prvu svetu pričest; svim zborovima koji su uzveličali dane trodnevne priprave i slavlje mlade mise te, kako je mladomisnik naglasio, "svojim pjevanjem spojili nebo i zemlju"; članovima župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća za koje je naglasio da "u suradnji s župnikom rade na tome da u ovoj župi bude jedan zdrav duh, da se gaji zdrava duhovnost, pobožnost i vjera za sve generacije koje ovdje dolaze i susreću Boga". Zahvalio je učiteljima i profesorima koji su se u njega trudili usaditi ljudske i božanske vrijednosti, prijateljima, baki Anki, ujaku Duji, pokojnoj baki i djedovima te roditeljima Zori i Željku na prihvaćanju života i što su mu prenijeli dar vjere.



"Mama i tata hvala vam što ste me pratili kroz život, što ste mi usadili vjeru, želju za molitvom, iskrenu predanost radu, što ste mi svojim primjerom posvjedočili da vjera u Krista i trpljenje nepravde idu zajedno, da treba činiti dobro pa makar i onda kada to dobro nije prihvaćeno i prepoznato, da se treba iz dana u dan truditi biti bolji vjernik, sve više ponirati u to otajstvo Kristova križa zato da bi po meni, po nama, do drugih došla Božja ljubav i Božje milosrđe", rekao je mladomisnik.

Na kraju je zahvalio svojim župljanima župe Navještenja BDM: "Svi koji me poznaju znaju da sam jako ponosan što sam iz ovoga grada, iz Velike Gorice, iz ove župe Navještenja Blažene Djevice Marije i ja se ne sramim to reći i svojim primjerom pokazati."

Uz mladomisnika na misnom slavlju koncelebrirali su mladomisnikov ujak vlč. Duje Kurtović, župnik Župe svetog Franje Ksvarskog u Karlovcu; fra Tomislav Glavnik, ravnatelj Hrvatskog Caritasa; vlč. Vlado Razum, rektor kapele Corpus Domini u Zagrebu; vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu; vlč. Damjan Koren, voditelj Duhovnog centra na Veternici u Varaždinskoj biskupiji; vlč. Ljubomir Vuković, župnik Župe sv. Nikole Tavelića u zagrebačkoj Kustošiji; vlč. Slavko Kresonja, župnik Župe Blagovijesti-Navještenja Gospodinova u Vrbanima; vlč. Matija Slišković, župni vikar u Župi sv. Martina Biskupa u Dugom Selu i u Župi Isusova Uskrsnuća u Sesvetskom Kraljevcu; fra Jude Okoroji; mladomisnici Petar Tisaj i Sebastijan Valjavec te župnik Norbert Ivan Koprivec i župni vikar Antonio Kovačić.

Za slavlje mlade mise župljani su se pripremali trodnevnicom. Na euharistijskim slavljima propovijedali su vlč. Luka Brešić, župnik Župe bl. Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici; mladomisnikov ujak vlč. Duje Kurtović, župnik Župe svetog Franje Ksvarskog u Karlovcu koji je prije dvadeset godina slavio Mladu misu u župi Navještenja i vlč. Ivan Vučak, župnik Župe Presvetog Trojstva u Krašiću.

Misno slavlje animirali su Mješoviti zbor te Zbor mladih Navještenje i Vokalisti sv. Josipa u kojima je nekad i mladomisnik pjevao, a koje je za ovu prigodu objedinio maesto Dražen Kurilovčan.

Tekst: Snježana Kirinić Grubić
Foto: Snježana Kirinić Grubić, Snježana Nikolić
Ispišite stranicu: