HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.07.2023.

Mladomisnici Zagrebačke nadbiskupije posjetili Karmel u Brezovici



Petorica mladomisnika Zagrebačke nadbiskupije posjetili su, pod vodstvom svoga duhovnika vlč. Ante Pavlovića, na blagdan sv. Tome apostola u ponedjeljak 3. srpnja sestre karmelićanke iz Stepinčeva Karmela u Brezovici.
 
Sestre karmelićanke posjetili su Krunoslav Hikec, Petar Tisaj, Domagoj Topić, Sebastijan Valjavec i Matej Zakanj. Posjet je započeo misnim slavljem koje je predslavio vlč. Krunoslav Hikec. Prvo čitanje pročitao je vlč. Domagoj Topić, a evanđelje je navijestio vlč. Petar Tisaj, a propovijedao je vlč. Matej Zakanj.

Na početku misnog slavlja vjernike i sestre pozdravio je vlč. Pavlović, te između ostalog rekao da tom misom zahvaljuju Gospodinu i Majci Božjoj na daru svećeništva, a sestrama na molitvama i žrtvama koje su ugradile u životni put svakog mladomisnika.

U propovijedi je vlč. Zakanj istaknuo dva biblijska lika: sv. Tomu apostola i Blaženu Djevicu Mariju. „Kada razmišljamo o sv. Tomi, razmišljamo o tome što je tražio. Vidimo da nije drugačiji od mentaliteta našega vremena. Želi dotaknuti, imati Isusa u svojoj blizini poput nas danas. Ako ne možemo vidjeti, dotaknuti, ako znanost ne može dokazati, onda ne vjerujemo“, naglasio je. Isto tako, rekao je da Isus dopušta Tomi da dotakne njegovo uskrsnulo tijelo te je uočio da je Tomin problem bio u tome što je bio sam, što je tragao neovisno o Crkvi i zajednici Kristovih učenika, a drugi problem je bio u tome što nije vjerovao na riječ, što nije bio poslušan.

Blažena Djevica Marija je drugačija. Na njoj se mogu primijeniti riječi: „Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju“ (Iv 20, 29). Za razliku od sv. Tome, Bl. Djevica Marija je bila poslušna Božjoj Riječi –  nije vidjela, ali je vjerovala. Cijeli svoj život vršila je volju Božju, rekao je vlč. Zakanj te pozvao prisutne da razmisle o temeljnom stavu vjere, a to je poslušnost Bogu i njegovoj Riječi. Jednako tako govorio je o redovničkoj poslušnosti, o svećeničkoj, kao i vjerničkoj poslušnosti s naglaskom da je svatko od vjernika pozvan biti poslušan Bogu u konkretnosti svoga života.

„Svetost nije samo za sestre karmelićanke. Svatko od nas je pozvan biti svet… Blažena Djevica Marija nije tražila dokaze, nije stavljala zapreke, već se prepustila volji Božjoj. U svojoj slobodi dala je svoj ‘Da’ Bogu. Na to smo pozvani i mi danas“, poručio je mladomisnik Zakanj.

Na kraju misnog slavlja, vlč. Pavlović zahvalio je voditelju slavlja i propovjedniku te je preporučio njih i ostale mladomisnike u molitve sestara i vjernika. Mladomisnici su podijeli svim prisutnima svoj mladomisnički blagoslov, dok su sestre zapjevale svečani „Do nebesa nek se ori“, pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD. Prijateljski susret nastavio se u sestarskoj govornici gdje su se mladomisnici izbliza upoznali sa sestrama i izmijenili svoja duhovna iskustva.

IKA/Karmel Brezovica
 
Ispišite stranicu: