HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.06.2021.

Mladomisnici 2021.: Vatroslav Siketić

 

Uoči svećeničkog ređenja predstavljamo petoricu đakona Zagrebačke nadbiskupije koji će, po rukama zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, primiti sakrament svećeničkoga reda u subotu, 5. lipnja 2021., u Nacionalnome svetištu Majke Božje Bistričke.

FOTOGALERIJA


Višeslav Foretić, Hrvoje Maltarić, Vatroslav Siketić, Matija Slišković i Luka Tufeković
 bit će u subotu zaređeni za svećenike, a više o njima saznajte na našim stranicama i društvenim mrežama.


 

Vatroslav Siketić




Vatroslav Siketić rođen je 2. rujna 1996. godine. Dolazi iz Župe sv. Josipa Radnika, Zagreb-Gajnice. U Zagrebu je rođen, kršten, išao u vrtić, prvi put ispovjeđen, prvi put pričešćen, krizman, preživio osnovnu školu, uživao u Gimnaziji Tituša Brezovačkog, položio vozački, studirao i diplomirao, proveo malo više od 9 semestara u bogosloviji i proveo đakonski pastoralni praktikum.

Mladomisničko geslo:
"Nauči nas dane naše brojiti da steknemo mudro srce." (Ps 90, 12)

Datum mlade mise:
13. lipnja 2021.





Kako ste se odlučili za svećenički poziv?
Lijepo i odlučno uz pratnju i pomoć preč. Ljubomira Vukovića.

Kako biste opisali svoju dosadašnju formaciju?
Raznolika.

Proteklu godinu proveli ste na đakonskom praktikumu. Kako biste opisali to iskustvo? Što ste naučili?
Poučno. Naučio sam mnogo toga korisnoga za služenje u prezbiteriju Crkve zagrebačke. Redovito sam se tijekom studija susretao s opisom svećenika u župnoj zajednici, napose župnika i upravitelja župe, koji ga opisuje sintagmom „prvi liturg i kateheta“. Djelovalo mi je teško ostvarivo takvo svećeničko služenje u gradskoj sredini u ovom stoljeću. Pitao sam se kako takav svećenik izgleda, kakav dojam ostavlja, koliko sati ima u njegovom tjednu... Onda sam ga susreo. Svećenik koji je „prvi liturg i kateheta“ u njemu povjerenoj zajednici odiše mirom, staloženošću; u razgovorima je jasan, ugodan i nadasve obazriv. Sustavno uvodi članove zajednice u dublje poznavanje i trezvenije življenje vjere te ima strpljivosti i pastirske, očinske ljubavi za povjerenu mu zajednicu. Da skratim, početkom ovogodišnje korizme došao sam na Trešnjevku i u župi sv. Josipa upoznao vlč. Damira koji uspijeva biti „prvi liturg i kateheta“ župne zajednice i vidjeti da je, uz sve već navedeno, radostan, vedar, vrlo istančanog smisla za humor i da je Kristov. Tako da sam posebno tijekom drugog dijela đakonskog praktikuma naučio da kad dokumenti Crkve govore o nečemu ne govore o tome jer je nemoguće, već govore o tome jer je moguće i jer se u nekom dijelu Crkve to živi.

Kako zamišljate svoj svećenički život? Čemu se radujete, a od čega strepite?
Da vršim povjerenu mi službu, da preminem i da se izvrši vlastoručno napisana oporuka. Radujem se blaženom gledanju u vječnosti, a strepim od gluposti.



Vaša poruka za mlade koji se dvoume oko odluke za svećeništvo/posvećeni život?
Možete, smijete i trebate odlučiti. Dakle, odlučite.

 
Vlč. Vatroslav Siketić slavit će svoju mladu misu 13. lipnja u 10 sati u Župi sv. Josipa Radnika, u zagrebačkom naselju Gajnice.

Preporučamo vlč. Vatroslava i sve naše mladomisnike u vaše molitve!

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: