HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.06.2021.

Mlada misa u zagrebačkoj Trnovčici

Mlada misa vlč. Vanje Ćorkovića proslavljena je u subotu, 26. lipnja u župi Blažene Djevice Marije Majke Crkve u zagrebačkoj Trnovčici.



Mladomisnik je rođen 1991. u Banjoj Luci, a od svog najranijeg djetinjstva odrasta i živi u zagrebačkoj Dubravi. Svoj put prema svećeništvu započeo je u neokatekumenskom Misijskom sjemeništu Redemptoris Mater u Braziliji, a za svećenika je zaređen na blagdan Bezgrešnog srca Marijina 12. lipnja u katedrali Gospe od Aparecide i Kraljice Brazila.

Uoči euhahistijskog slavlja mladomisnik je primio roditeljski blagoslov i molitvenu potporu u budućem svećeničkom služenju. Zatim je molitvu za svećeničku vjernost i predanost mladomisniku izrecitirala djevojčica Ana Matić, a članica pastoralnog vijeća Vesna Šiško prigodno je u ime župe pozdravila mladomisnika i njegovu obitelj te ga preporučila zagovoru Marije Majke Crkve.

Župnik p. Mirko Sadak uputio je svima riječ dobrodošlice i pozvao župljane na radost zbog još jednog svećeničkog poziva, četvrtog od osnutka župe 1993. i najavio petu mladu misu koja će biti za nepunih mjesec dana.

Tijekom ovog svečanog misnog slavlja propovijedao je don Davor Klečina, župnik župe sv. Josipa u Drvaru. Don Davor je na početku homilije otkrio kako on i mladomisnik potječu iz iste župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u okolici Banje Luke (Ivanjska).



Podsjetio je sve nazočne na smisao i značenje svećeništva, a to je očinstvo i apsolutna predanost Kristu i požrtvovnost bratu čovjeku. Kao uzor istaknuo je mladog svećenika vlč. Tomislava Matanovića, koji je u predratnoj Banjoj Luci krstio današnjeg mladomisnika.

„Vlč. Matanović je kao stradalnik i mučenik Katoličke crkve u 33. godini položio život za svoje stado nakon što je 1995. s roditeljima odveden iz župne kuće u Prijedoru i pogubljen." Propovjednik je ukazao na svećenika kao Oca i Dobroga pastira koji svoje stado čuva od razbojnika i nametnika te vjerno ostaje spreman unatoč mogućim izazovnim okolnostima i vremenima.

Propovjednik je nadodao kako je mladosmisnik rođen i kršten u kraju svojih pobožnih i vjeri odanih predaka i kako je u nemirnim vremenima sa svojim roditeljima izbjegao te u posljednji trenutak spas i utočište pronašao u Hrvatskoj.

Odrastao je u Zagrebu i tu se upoznao sa zajednicom Neokatekumenskog puta gdje je osjetio i potvrdio svoje svećeničko zvanje. Don Davor je istaknuo kako ga je Bog pozvao da ponovno napusti svoj zavičaj nakon što ga je vodstvo Neokatekumenskog puta odlučilo uputiti u Misijsko sjemenište u Brazilu.



Na kraju homilije propovjednik je zaželio mladomisniku blagoslov u misijskom poslanju u dalekom Brazilu te ga još jednom pozvao na iskreno duhovno očinstvo i apsolutnu predanost u radu na njivi Gospodnjoj.

Misno slavlje mladomisnik je završio mislima kako svećeništvo nije cilj, nego početak puta prema svetosti i da je uz Božju milost to i moguće. Posvjedočio je kako je Bog ušao u njegovo zatvoreno i zaključano srce i pokazao da se samo s Bogom postaje iskreno sretan i potpun.

Zahvalio je i svojim roditeljima, braći, sestrama i odgajateljima na svemu što su učinili za njega kao i župniku p. Mirku Sadaku na organizaciji mlade mise i svečane večere ispred župnog dvora i samostana na kojoj su se u radosti sabrali župljani, prijatelji, članovi neokatekumenskog puta, te rodbina mladomisnika vlč. Vanje Ćorkovića.

Svetu misu su naizmjence glazbeno pratili članovi Neokatekumenskog puta i župni zbor, a  na Misi je nazočio i pravoslavni svećenik te obiteljski prijatelj mladomisnika Mihajlo Majk Žikić.
Vesna Šiško



 
Ispišite stranicu: