HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.08.2016.

Mlada misa don Branka Bendre u Brckovljanima



U nedjelju, 31. srpnja 2016. u župi sv. Brcka biskupa u Brckovljanima bio je prekrasan i posebno radostan dan. Naš mladomisnik, don Branko Bendra, salezijanac, predslavio je svoju Mladu misu, a za svoje mladomisničko geslo odabrao je riječi Apostola "A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista." (Gal 6,14)

Svečanost je započela ispred roditeljske kuće, gdje su mu roditelji, Žarko i Marina, dali svoj blagoslov. Zatim su svi župljani i gosti u procesiji krenuli prema župnoj crkvi. Bilo je dirljivo promatrati kako su kuće i stupovi uz cestu bili okićeni cvijećem, balonima, zastavama i ručnim radovima.



Sveta misa je započela u 11 sati ispred župne crkve u koncelebraciji dvadesetak svećenika. Župnik vlč. Milan Pušec pozdravio je sve prisutne i mladomisniku uputio čestitku rekavši: "Dragi naš mladomisniče Branko, stojimo ovdje uz tebe, zadivljeni Božjim putem koji si slijedio i zahvaljujemo Bogu na milosti dara novog svećenika iz naše župe. Ti si kao prvo od osmero djece u svojoj obitelji nakon krštenja u župi Foča (BiH) ovdje primio sv. sakramente Prve pričesti i Krizme te se odazvao na poziv Dobroga Pastira. Neka te Gospodin blagoslovi da ostaneš ponizan, vjeran i vrijedan svećenik po srcu Isusovu i Marijinu."



Župnik se također sa zahvalnošću prisjetio nedavnih mladih misa u našoj župi: dominikanca Ante Gavrića 1995., vlč. Miroslava Čavara 2003., te franjevca Tomislava Peka 2011. godine.

Bivši župnik vlč. Dragutin Mostečak, koji je don Branka pratio u mladim godinama i ispratio u sjemenište, u svojoj je propovijedi istaknuo 'da je ovo dan što ga učini Gospodin. Radujmo se jer nam je darovan svećenik, uzet iz jedne obitelji da bude darovan velikoj obitelji - Crkvi. Svećeništvo je velika Božja tajna budući da nam Gospodin kaže: "Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas." Svećenik je u Crkvi postavljen da vjerno upravlja Božjim otajstvima na spasenje ljudi. Krist se po rukama svećenika daruje ljudima.' Propovjednik je don Branku čestitao i poželio mu ustrajnost i svetost u svećeništvu.

Mladomisnik je zahvalio svima koji su ga pratili, posebno svojoj obitelji, i svima koji su uveličali ovo slavlje. Na kraju misnog slavlja podijelio je svoj mladomisnički blagoslov.


Franjo Lučić,
župni medijski suradnik
Ispišite stranicu: