HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.07.2020.

Mlada misa Domagoja Tujmera na Trnjanskoj Savici

U Župi blaženoga Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u Zagrebu svečano je u nedjelju 5. srpnja proslavljena mlada misa župljanina vlč. Domagoja Tujmera. Bila je to druga mlada misa koja se u petnaestak dana proslavila u okrilju OŠ Jure Kaštelana, župnoj dugogodišnjoj privremenoj lokaciji.



Sudionike misnoga slavlja i mladomisnika prvo je pozdravio župnik Antun Vukmanić iznimno radostan zbog još jedne mlade mise u Župi, a i zbog svojega srebrnog jubileja. Prisjetio se kako i sam u početku nije previše pozornosti pridavao  iskazima sadašnjeg mladomisnika da želi biti svećenik, jer se  pokušavao  izboriti za zgradu crkve koja je Župi nužno potrebna. No, kako je vrijeme odmicalo, a zgrada crkve nije bila izgledna,  usredotočio se pravodobno na svekoliku podršku kandidatima za svećeništvo iz  naše Župe - Marku Dominiću i Domagoju Tujmeru  - koji su  ustrajali i došli do svećeništva.

Uime župljana mladomisnika i sve nazočne na misnomu slavlju zatim je pozdravila Marija Znika, dugogodišnja tajnica Župnoga pastoralnoga vijeća. Istaknula je posebno mladomisnikovu ustrajnost da, usprkos raznovrsnim preprekama, završi studij i dođe do svećeništva. Poželjela mu je obilje Božjega blagoslova u plodonosnom radu na Božjoj njivi te da riječju i djelom  proslavlja Gospoda kao vrstan svećenik slijedeći izabrano mladomisničko geslo: ''U tebe se, Gospodine uzdam!''



Vlč . Majk Rušec, pjevao je evanđelje, a zatim i propovijedao. Misna su mu čitanja i odlomak iz Evanđelja po Mateju bili poticaj da se u propovijedi, uz ostalo, osvrne na radost koju nosi mlada misa u Župi. Rekao je da bi se,  gotovo parafrazirajući tekst proroka Zaharije,  moglo reći kako i Trnjanska  Savica ima razloga uskliknuti ovoga sunčanog jutra poput Kćeri sionske jer ju je pohodio Gospodin u sakramentu svetoga reda darujući joj mladomisnika. Gospodin nam želi dati svoj mir i ljubav. Svoju  ljubav želi nam dati ne samo očima vjere nego i u osobi mladomisnika. Promatrajući mladomisnika, čovjek se zapita što se to dogodi u ljudima da ostave sve oko sebe i, slijedeći Božji poziv, postanu izvorom ljubavi Božje.  Podsjetio nas je kako su u prošlom ratu mnogi mladi položili život za domovinu. I svećenik je pozvan umirati sebi i svijetu svakoga dana. Osvrnuvši se  na aktualne tegobe današnjega  svijeta,  rekao je  neka se ne uznemiruje srce naše pred tim tegobama. Bog itekako voli svoj narod. Duh Božji poziva nove radnike na svoju njivu, kao i  našega mladomisnika. U životu ima mnogo uspona i padova: posrćemo i padamo. I sv. Ivan apostol nije bio pošteđen napora koje je kao apostol morao podnijeti. I kad Isus zove da se uzme Njegov jaram, taj se jaram razlikuje od drugih jarmova  jer  to je jaram Gospodinove  milosti i pomoći. Bog je mladomisniku ostavio slobodu da ga nasljeduje u svemu pa i u Njegovu Gestemaniju. ''Pa i kad ti probodu srce, ostaje ti znak Gospodinov. Daj da i tvoje srce bude sjedinjeno s Gospodinovim u euharistiji'', rekao je propovjednik.  Poželio je mladomisniku da ga na svakom njegovu putu prati i nadahnjuje naš najvjernija odvjetnica – Majka Božja Marija. I zaključio rekavši: ''Kreni čuvaru srca Sina Božjega, zazovi ime Gospodnje! Svojim riječima i životom ustupi mjesto Kristu raspetom!''
 

Mladomisnik  je  na kraju misnoga slavlja  zahvalio Bogu i svojoj obitelji na daru života, svojoj Župi i Gospićko-senjskoj  biskupiji na podršci da ustraje na putu svećeništva, svima koji su svojom molitvom  tome pridonijeli, kao i svima koji su omogućili  ovako svečanu proslavu mlade mise.
Mladomisnici koji su sudjelovali na svetoj misi udijelili su zatim zajednički svoj mladomisnički blagoslov nazočnima.





Svečanom ozračju  mlade mise pridonijele su i djevojke u narodnim nošnjama, noseći darove za misni prinos. Misno slavlje pratio je i Mješoviti župni zbor uz orguljsku pratnju  Ivana Šćepanovića i dirigiranje Ljubice Vuletić Marjanović, a svečanost se nastavila u dvorištu škole domjenkom i radosnim druženjem  sa župljanima.

Mladoj je misi u subotu 4. srpnja prethodila večernja Molitvena šetnja po Savici s upaljenim svijećama, prinos molitvenih nakana Gospodinu, uz cjelonoćno klanjanje pred Presvetim koje je završeno u nedjelju ujutro Molitveno-glazbenim programom prije samog početka svete mise.
Fotografije: Milan Crnek
Marija Znika, župna suradnica
Ispišite stranicu: