HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.06.2023.

Misno slavlje za poginule i stradale pripadnike 110. brigade u Karlovcu



Obilježavajući 32. obljetnicu ustrojavanja 110. brigade Zbora narodne garde, slavljena je misa za 109 poginulih i stradalih pripadnika brigade u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u srijedu 28. lipnja 2023. godine. Misno slavlje predvodio je preč. Dražen Karačić, karlovački dekan, u koncelebraciji s prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem, pročelnikom Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu, te drugim svećenicima. Na početku misnog slavlja pročitanu su imena svih 109 poginulih i stradalih pripadnika 110. brigade.



U prigodnoj homiliji karlovački dekan Karačić kazao je kako nam danas živi primjer pokazuju pripadnici 110. brigade koji dadoše svoj život za domovinu. "Prije samoga početka ovoga misnoga slavlja čuli smo i njihova imena. I oni su bili samo obični ljudi koji se ni po čemu nisu isticali iznad drugih, ali su se u određenom trenutku i okolnostima života spremno dali u obranu onih vrijednosti za koje su bili spremni umrijeti, a to su i dokazali svojim životom. Njihova imena upisana su u srcima ponajprije njihovih najbližih, dragih obitelji te svih onih koji su ih pobliže poznavali, a trebali bi biti upisani i u srce ovoga grada i ove županije te u srce i naše Domovine s mnogim drugima koji su položili svoje živote na oltar Domovine", istaknuo je preč. Karačić.



"Teret, brige života često svojim sivilom i nezadovoljstvom prekrivaju sjećanje, ali i potrebnu zahvalnost prema onima kojih više nema. Koliko smo odgovorni i svjesni same njihove žrtve i mnogih žrtava, pokazat će vrijeme u kojem živimo, a i naše ponašanje danas. Tko ne cijeni i brzo zaboravlja žrtvu svojih roditelja, djedova i baka, svojih branitelja, taj nema sigurne budućnosti. Uz egipatske kotlove pune mesa, preneseno danas uz velike EU fondove iz kojih se gradi i obnavlja što je i te kako hvale vrijedno, gubi se identitet jednog naroda ako se život samo i jedino sveo na materijalni standard bez vlastitoga rada i žrtve, bez "mane" koju Gospodin daruje s neba i koju su samo neki prepoznali sanjajući obećanu i bolju zemlju u našoj lijepoj Hrvatskoj. Zato molimo danas u ovo predvečerje svetkovine svetih Petra i Pavla njihov zagovor i pomoć da imamo dobrih osoba na vlasti, dobrih muškaraca i žena, dobrih očeva i majki, dobrih mladića i djevojaka, dobrih svećenika, redovnika i redovnica koji će svaki dan znati sebe utkati i darovati ovoj našoj prečesto napaćenoj, ali ponosnoj domovini Hrvatskoj. Zato i danas želimo reći hvala svim braniteljima, a posebno poginulima i nestalima iz 110. brigade Zbora narodne garde, za sve ono što su učinili i obećajmo im zahvalnost koja danas često nedostaje ili se izgubila u našemu društvu."



"Naš je Bog, Krist, svjesno koračao znajući da na kraju svoga kratkoga ovozemaljskog života morati prihvatiti svoj križ i da će umrijeti razapinjanjem da bi mi danas živjeli. I upravo smo iz istoga razloga i mi kršćani pozvani ići za Gospodinom, kao što je to i rekao Petru i Pavlu: Idi za mnom! Tako i nama danas Gospodin govori: Idi za mnom i naći ćeš utjehu, svjetlo i snagu za svoj život i za sve križeve ovdje na zemlji", zaključio je dekan Karačić. 

Župa BDMS, Foto: Petar Vuković
 
Ispišite stranicu: