HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.11.2016.

Misa zahvalnica za sportaše Velike Gorice



HOMILIJA BISKUPA ŠAŠKA

U organizaciji odjela za sport Zagrebačke nadbiskupije, 28. studenoga sportaši grada Velike Gorice slavili su misu zahvalnicu u Župi Navještenja Blažene Djevice Marije, koju je predvodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. U koncelebraciji bio je domaći župnik Norbert Ivan Koprivec, a asistirao je povjerenik za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije trajni đakon Marijana Spehnjak.

Uvodeći u misno slavlje, biskup Šaško rekao je da „Gospodinu zahvaljujemo za braću i sestre, za mogućnosti da i po sportu živimo ljepotu svoje kršćanske vjere". Zahvaljujem vama koji sportom svjedočite Isusa Krista, svoju pripadnost Crkvi i našoj Nadbiskupiji, rekao je biskup.

Obraćajući se sportašicama i sportašima, trenerima, čelnicima klubova, sportskim djelatnicima i vjernicima, biskup je u homiliji istaknuo da je svako liturgijsko vrijeme moguće čitati u povezanosti sa sportom, odnosno na 'sportski način'. Nalazeći se u došašću možemo vidjeti koje su to posebne odlike vremena došašća koje se odražavaju u vrijednostima sporta. Isus naglašava da je potrebno biti: pozoran, budan, osjetljiv za razne znakove i pojave, strpljiv, postojan, ispunjen nadom… Lako ćemo vidjeti da se te vrline lako preklapaju sa zahtjevima za dobre sportaše. Štoviše, te je odlike moguće naći u raznim područjima života, pojasnio je biskup.

Ipak, uza sve to, postoji još nešto što ne bismo smjeli previdjeti u duhovnosti pripreme za proslavu otajstva Božića; nešto što nedostaje općenito ozračju u kojemu živimo, a to je povezanost završetka i početka. Tipična za došašće. U igri, u sportovima uvijek je pred nama cilj, najprije neki neposredni cilj, a zatim i dalji ciljevi, sve do konačnoga. Zapravo su naročito govorljivi oni ciljevi koji nisu nadohvat ruku, koji se odmah ne naziru, nego je put do njih često neprimijećen, tih, skriven i težak, rekao je biskup, dodavši da je „opravdano reći da dobri sportaši u sebi nose lijepe odlike kršćanskoga adventskog iščekivanja, proročku snagu povezivanja završetka i početka. Zato njima poraz nije kraj, nego otkriva snagu novoga početka".



Kao drugu odliku koja povezuje došašće i sport biskup je istaknuo oduševljenje. „Ta je odlika također proročka. Vidimo da u raznim područjima našega života, pa tako i u Crkvi, nedostaje upravo oduševljenje. Izloženi smo nejasnoćama, mlakosti, bezvoljnosti i bezbojnosti. Došašće nosi oduševljenje kao nutarnju jezgru. Premda je to isto oduševljenje koje se očitovalo na dan Pedesetnice, na dan rođenja Crkve, ono u došašću živi kao temelj, vidljivo ispod naslaga svega onoga što odvlači pogled. U tome je smislu kršćansku prisutnost Duha u došašću lakše prekriti nekršćanskim sadržajima. To nam se, nažalost, i događa: da pod kršćanskim imenima ne pronalazimo kršćanstvo, niti kršćansko oduševljenje", pojasnio je biskup. Upozorio je i da je važno pitati se: „A kakvo je kršćansko oduševljenje? Jer ima oduševljenja koja nisu od Božjega Duha. Ona ne gledaju konačni cilj, nego se vežu uz prolaznost, najčešće uz neko postignuće, uz potrošnju i zabavu. Kršćani traže cilj koji seže u vječnost".

Prema biskupovim riječima, nije sve u oduševljenju jer nekršćansko oduševljenje lako u sportu prelazi u nasilje. „Kristov Duh oduševljava za nesebičnost, jer vidi konačni cilj, jer povezuje Duha Svetoga koji je stvarao svijet, koji je u nama i očituje se u djelima ljubavi, koji u nama govori i moli, čija prisutnost ne nestaje kada splasne izvanjsko raspoloženje", istaknuo je biskup.

U homiliji biskup je istaknuo da ono što povezuje ljepotu početka i završetka jest dar, a prepoznavanje dara vodi u kršćansko oduševljenje. Primijetio je da nije rijetkost da kada od nekoga nešto molimo, imamo očekivanja da će nam to biti ostvareno odmah i na način koji smo zamislili. Kao da je to samo po sebi razumljivo. To vodi u nepoštivanje, u suprotnost oduševljenju, u razočaranost. Jer se ne radi o zahvalnosti za dar, nego o zahtjevu, upozorio je.

„Vrijeme došašća nas odgaja za darovanost, bez ikakvih zahtjeva. Ta darovanost rađa pouzdanje. Ako tako živimo, zahvalni za dar, tada znamo da će nam darivatelj pružiti najviše što može i u vrijeme u koje može. Pouzdanje u Boga u nama stvara raspoloživost za dar Boga koji najbolje zna što je dobro za naš život i u koje vrijeme nam je nešto potrebno. Zato nam je potrebna milost da i teškoće, kušnje, nesigurnosti, 'poraze' vidimo u svjetlu pouzdanja u Boga", istaknuo je biskup Šaško.



Sportaši grada Velike Gorice okupili su se u velikom broju, a na kraju slavlja biskup Šaško podijelio je nagrade najboljim pojedincima Katoličke teniske lige. (IKA; Foto: VGdanas.hr)
Ispišite stranicu: