HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.05.2017.

Misa zahvalnica za športaše grada Karlovca



Župa Presvetog Srca Isusova u utorak, 16. svibnja, sedmi je put bila domaćin športašima grada Karlovca koji su slavili svetu misu zahvalnicu.

Euharistijsko slavlje predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Ivan Šaško. Okupilo se mnoštvo mladih športaša iz NK Karlovca, među kojima i polaznici Rukometne škole Karlovac, igračice novoosnovanog Ženskog nogometnog kluba Karlovac, članovi TKD Karlovac i AK Karlovac i mnogi drugi. No ove godine športski program bio je u duhu športaša invalida.

Dragocjeni su nam životi olimpijaca i športaša koji s nama dijele molitvu i pokazuju da tjelesna ograničenja nisu razlog za nemir i nezadovoljstvo – istaknuo je biskup Šaško u svojoj propovijedi.

A zatim naglasio: Ne volim kada se ljude naziva „osobama s invaliditetom“, kao da bi  u nečemu bili nevrijedni ili manje vrijedni. U današnjim smo susretima otkrili njihovu veću vrijednost i zato bih ih rado umjesto „s invaliditetom“ zvao „osobama s konvaliditetom“.

Na jedinstven je način u svojoj homiliji biskup povezao šport, stolni tenis, i vjeru kazavši kako postoje razni stolovi te da smo u životu pred stolovima koji donose tugu, ali i onim stolovima koji nas raduju.

Nakon susreta kraj stolnoteniskog stola, došli smo za stol Božje riječi i njegove gozbe, na kojemu se nalaze sve naše radosti i muke, na kojemu dijelimo ljudskost i božanski dar vječnosti. Zahvaljujemo i molimo za športaše u Karlovcu i Karlovačkoj županiji, predstavljene ovdje po raznim dužnosnicima i po članovima saveza i klubova.

Preporučujemo ih milosti Presvetoga Srca i zagovoru svetoga Josipa – rekao je biskup Šaško te nastavio: Znam da u svojim nastojanjima i natjecanjima često molite sami, ali ovdje smo da bismo molili zajedno, jedni za druge. To je nova razina koja ne gleda samo svoje uspjehe nego i dobro drugih.

U tom dobru s posebnom pozornošću gledamo prema paraolimpizmu, odnosno prema športašima koji su nam darovali svoju prisutnost i pokazali svoje umijeće.

Naglasio je kako su Apostolove riječi pune poniznosti i evanđeoske mudrosti koje vrijede i za športaše kojima je potreban mir jer je mir preduvjet svakog dobrog ploda.

Nema ni radosti igre niti rezultata ako smo u sebi nemirni – kazao je mons. Šaško, te napomenuo da najbrži trkač na 100 metara u jednoj sekundi svlada 12,19 metara, da između 50 i 80 metara trči brzinom od 44 km na sat, da mu je najduži korak 2,95 metara, da mu je brzina startne reakcije 0,165 sekundi…

Pred tim se činjenicama treba diviti, biti malodušan i odustati ili radovati se tim uspjesima i shvatiti ih kao poticaj da se učini više od dosadašnjih uspjeha.

Zato su nam dragocjeni životi olimpijaca i športaša koji s nama dijele molitvu i pokazuju da tjelesna ograničenja nisu razlog za nemir i nezadovoljstvo. Bolje je koristiti ono što imamo i biti radostan, nego besplodno čeznuti za onim što nemamo i trajno biti tužan – istaknuo je biskup Šaško.

Osim desetak hrvatskih reprezentativaca, u športskom su dijelu nastupili i najuspješniji stolnotenisači s invaliditetom iz Karlovačke županije, Davor Joha i Marin Bosiljevac, koje je na športski dio susreta doveo glavni sudac svih stolnoteniskih mečeva Juraj Škrtić, najistaknutiji županijski dužnosnik športaša s invaliditetom.

Odigrano je devet mečeva, pojedinačno i u paru, a najveće zanimanje pobudili su susreti koje su odigrali u mješovitom paru ili pojedinačno stolnotenisači s invaliditetom s biskupom Šaškom i predsjednikom KŠZ Želimirom Feitlom.
 
Športaši invalidi žive jednim posebnim načinom života. Životna askeza ali i velika športska žrtva i odricanje dio su njihove životne svakodnevice.

Ovo je susret športaša gdje nastojimo okupiti sve športaše. Već smo obuhvatili niz športova, pogotovo onih koji su dominantni u Karlovcu, jer ovo je grad športa.

Ovaj put ovdje su osobe s invaliditetom, koje ostvaruju zavidne rezultate, ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan granica naše zemlje. Svetom misom zahvalnicom zahvaljujemo za sve ono što smo kroz godinu dobili, bilo kroz šport, bilo kroz obitelj, jer ipak je to veselje susreta i radost igre koju osjećamo - kazao je povjerenik za pastoral športaša Zagrebačke nadbiskupije t. đ. Marijan Spehnjak.

U koncelebraciji svetog misnog slavlja uz biskupa Šaška bili su župnik i karlovački dekan vlč. Dražen Karačić, mons. Ferdo Vražić, vlč. Filip Pavlović, a u asistenciji je bio t. đ. Marijan Spehnjak. (MS)
 
Ispišite stranicu: