HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.05.2023.

Misa zahvalnica za maturante Velike Gorice

Misa zahvalnica za maturante Velike Gorice slavljena je u srijedu 10. svibnja u župnoj crkvi Župe Navještenja Blažene Djevice Marije. Misu je predvodio sveučilišni kapelan Hrvatskog katoličkog sveučilišta vlč. Branimir Jagodić u zajedništvu s domaćim župnikom preč. Norbertom Ivanom Koprivcem.



Maturanti iz četiriju gradskih škola – gimnazije, ekonomske škole, strukovne škole i zrakoplovne tehničke škole te oni koji pohađaju škole izvan Velike Gorice, uz ravnatelje, razrednike i profesore, molitvom su zahvalili za znanja koja su stekli tijekom srednjoškolskog obrazovanja i molili za uspješan završetak srednjoškolskog obrazovanja, za uspješno polaganje državne mature i za snagu Duha Svetoga u njihovim daljnjim životnim putevima.

Zahvalili su župniku što ih poziva na zajedništvo i okuplja oko oltara na susret sa živim Kristom; ravnateljima na odgovornosti u vođenju škola; profesorima jer su ih, uz to što su ih podučili mnogočemu, učili odgovornosti i poštovanju, pomogli im pronalaziti rješenje za svaki učenički problem te ih, zajedno s roditeljima, oblikovali kao osobe. Roditeljima su zahvalili jer su s njima proživljavali sve dobre i loše trenutke njihova školovanja i pružali, po uzoru na Isusa, bezuvjetnu potporu i ljubav.

Propovijed je vlč. Jagodić započeo osvrćući se na evanđelje dana o trsu i lozi i uvjetima koji su potrebni da bi loza dala plod. Naglasio je da maturanti na kraju srednjoškolskog obrazovanja zahvaljuju i ubiru plodove svojeg rada jer stvarnost donošenja roda nije različita od donošenja plodova. Za kršćanski rast potrebno je poznavati plodno tlo iz kojeg krećemo, a to je poznavati Isusa Krista. Upoznat ćemo ga tako što ćemo, kao što s prijateljima i obitelji provodimo vrijeme, izdvojiti vrijeme za Isusa, s njime započeti i završiti dan.

Svakome od nas Bog je dao talente i svako od nas je unikatan, naglasio je propovjednik, potičući maturante da ne zakopaju talente u zemlju i da ne dopuste da ih korov uguši. "Naš Bog želi s nama ostvariti naše planove i razviti potencijale. Nismo stvoreni za osrednjost, za puzanje, već da raširimo krila, razvijemo talente i donosimo plodove. Bit će sigurno trenutaka kad će se javiti pitanje ‘Gospodine zašto si me ostavio?’, ali zato je važno poznavati Gospodina. Nastojmo da sebe usađujemo na plodno tlo na koje nas je Gospodin posadio. Tu je i odgovornost jer, ako smo odabrali biti Kristovi, trebamo donositi puno roda", rekao je propovjednik i nastavio dajući maturantima nekoliko savjeta.

"Da bismo ostvarili velike ciljeve trebamo svoju svakodnevicu dovesti u red, za početak dovesti svoju sobu u red, pustiti mobitel na vrijeme iz ruke i otići na spavanje na vrijeme. Ako mi je život u kaosu ne mogu donijeti puno roda. ‘Nikada’ i ‘ne mogu’ ne postoji u životu ako koračamo s Gospodinom ruku pod ruku. Ako napravimo i glupost u životu uvijek se možemo vratiti u sigurnu luku. Gospodin vas je stvorio kao ljubljenu djecu svoju da činite velika djela. Svetost života može postići svatko od nas i zato prionimo da izrastemo u vjerne svjedoke kršćanskog imena", zaključio je propovijed vlč. Jagodić. Misno slavlje pjesmom je uzveličao zbor mladih „Navještenje“. Na kraju, za uspomenu na ovo euharistijsko slavlje, napravljena je zajednička fotografija ispred glavnog oltara. 


Snježana Kirinić Grubić
Ispišite stranicu: