HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.11.2022.

Misa zahvalnica u prošteništu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu

Posljednje nedjelje u listopadu u prošteništu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu ponad Krapine proslavljeno je zahvalno proštenje u kojem se osobito zahvalilo Bogu za plodove zemlje.



Središnje euharistijsko slavlje predvodio je vlč. dr. Anton Tamarut, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a suslavili su preč. Tomica Šestak, ekonom Zagrebačke nadbiskupije i nekadašnji krapinski župnik, vlč. Luka Premelč, duhovnik Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati i vlč. Davor Štuljan, domaći župnik.



U svojoj je homiliji vlč. Tamarut podsjetio kako Isus na svojem putu u Jeruzalem traži čovjeka kako bi ga ispunio radošću spasenja jer jedino susret s njime donosi radost. Susret sa Zakejem pokazuje kako nas ni najveće ovozemaljsko bogatstvo ne može ispuniti. Istaknuo je da je „vrijeme kad sam s Bogom i u Bogu trenutak moje potpune slobode, osmišljenje moga života, ono zbog čega sam stvoren i zbog čega je Sin Čovječji došao u ovaj svijet – da me spasi, da me ispuni radošću spasenja.“



Na kraju homilije naglasio je da se čovjek često ne želi priznati grešnikom. S takvim stavom lišava se iskustva milosrdnog Boga, stoga je propovjednik vjernike snažno pozvao da ponizno i istinito uđu u odnos s Bogom.



Nakon svete Mise vjernici su zdušnom pjesmom pošli u zavjetni ophod oko oltara Majke Jeruzalemske čime je zaključena ovogodišnja hodočasnička godina na Trškom Vrhu.

tekst: Katarina Erdelja, Domagoj Vincelj
foto:Zlatko Erdelja
Ispišite stranicu: