HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.11.2021.

Misa zahvalnica na Trškom Vrhu



I ove godine je u Svetištu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu kod Krapine svečano proslavljena sv. misa zahvalnica. Jutarnju sv. misu predvodio je p. Franjo Tomašević, gvardijan franjevačkog samostana, prijepodnevnu sv. misu vlč. Davor Štuljan, krapinski župnik, a svečanu sv. misu u 11 sati predslavio je prof. dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

Iako je Trški Vrh od jutra bio obavijen maglom i gustim oblakom, nizale su se kolone župljana, ali i hodočasnika koji su željeli dati zahvalu Bogu za sva dobročinstva, a osobito Majci Božjoj Jeruzalemskoj koja već preko tri stoljeća čuva, brani i  zagovara vjernike ovoga kraja te mnoge hodočasnike i putnike. Osobito je lijepo bilo vidjeti djecu i njihove roditelji koji su pjesmom i molitvom željeli dati hvalu Gospodinu.



Za tu prigodu su stari oltari ovoga svetišta te glavni misni oltar ukrašeni plodovima polja, vrtova i šuma koje su proteklog tjedna prikupila djeca i odrasli župljani. Tako lijepo aranžirani darovi podsjetili su nas na darove koje nam dobri Bog daje preko naše zemlje. On daje da sunce grije i kiša pada te tako blagoslivlja rad ljudskih ruku i daje da sjeme ljudskim rukama posijano, klija i raste te donosi obilje plodova.

Posebno je svečano bilo na središnjoj sv. misi u 11 sati koju smo započeli svečanom procesijom u kojoj su sudjelovali pripadnici društva Hrvatska Žena Krapina, vjernici obučeni u narodne nošnje, Počasna postrojba Grada Krapine te ministranti. Za oltarom su uz predvoditelja prof. dr. Tanjića bili još bivši župnik Župe sv. Nikole u Krapini preč. Tomica Šestak, vlč. Franjo Tkalčec, koji je hodočastio zajedno sa svojim župljanima župe Pušća, sadašnji župnik vlč. Davor Štuljan te trajni đakon Slavko Milaković.



U propovijedi je prof. dr. Tanjić predivno povezao sadržaj današnjeg slavlja - zahvalnost - s Božjom riječju u kojoj nas Gospodin poziva na vršenje Božjih zapovijedi ljubavi. "Svaki naš odnos započinje slušanjem, pa i odnos prema Bogu", istaknuo je propovjednik potaknut riječima prvoga čitanja iz Knjige Ponovljenog zakona. "U  današnje vrijeme kada vlada velika buka i kada bi svi željeli govoriti, a nitko slušati, molimo Gospodina da nam otvori uši srca da u mnoštvu glasova možemo čuti Božji glas. Slušanjem započinje naša vjera i naš odnos prema Bogu pa tada i život u ljubavi prema Bogu i bližnjemu na koji nas Isus poziva."

Profesor Tanjić podsjetio je okupljene vjernike da se upravo ovih dana održava susret predstavnika 20 najrazvijenijih zemalja svijeta u Glasgowu s temom globalnog zatopljenja i klimatskih promjena. "Izgleda da je čovjek danas pretjerao u iskorištavanju prirodnog blaga i umjesto da Zemlju poštuje jer nam osigurava život i opstanak, nemilosrdno ju uništava kako bi pohlepno gomilao bogatstva koja mu i ne trebaju. Sebičnost i pohlepa može nas kao čovječanstvo dovesti u poziciju da uništimo ovaj jedini dom i našu egzistenciju. Paradoks je to što je moderan čovjek pomislio da može ostvariti napredak i smisao života bez Boga. To je jedna od najvećih zabluda modernog čovjeka koja ne garantira napredak nego vodi u propast."



Tijekom sv. mise razišli su se oblaci i razdragane vjernike na Trškom Vrhu obasjale su zrake sunca, kao da nam je i ono željelo poručiti da nas Bog nije zaboravio.

U pjesmi i molitvi te ophodom oko zavjetnog oltara Majke Božje Jeruzalemske zaključili smo ovogodišnju "zahvalnu nedjelju". Mnogi su otišli radosni i ispunjeni svojim kućama na obiteljska druženja. Tako je završio još jedan lijepi hodočasnički dan na Trškom Vrhu koji nas je učvrstio u vjeri i dao snagu za buduće životne korake.

Župnik vlč. Davor Štuljan
Ispišite stranicu: