HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.05.2016.

Misa zahvalnica maturanata Velike Gorice



Misa zahvalnica za maturante grada Velike Gorice slavljena je u utorak 10. svibnja navečer u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije. Misu je predvodio vlč. Ivan Valentić, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije uz koncelebraciju domaćih svećenika, župnika Norberta Ivana Koprivca i kapelana Josipa Mudronje i asistenciju đakona Ivana Lukića.

Maturanti iz pet gradskih škola su, uz ravnatelje, razrednike i profesore, molitvom zahvalili za znanje koje su stekli tijekom svog srednjoškolskog obrazovanja i molili za blagoslov za sve što ih čeka na fakultetu ili radnom mjestu po završetku škole.

Propovijed je vlč. Valentić započeo pitanjem što nam Gospodin danas poručuje? Kakva je veza misnih čitanja i mise zahvalnice na kojoj su se maturanti i njihovi profesori okupili u radosti jer se bliži kraj jednog dijela njihovog života?

„Zahvaliti Gospodinu, zaustaviti se i osvrnuti se na godine iza nas. Puno se toga promijenilo, bilo je lijepih ali i teških trenutaka u kojima ste možda izgubili voljenu osobu, u kojima ste se zaljubili – sretno ili nesretno. Sve vas je to formiralo kao osobe. Postavljate si pitanje kako dalje?
Pavao u današnjem čitanju na poseban način govori nastavnicima. On je svjedočio svoju vjeru. Pitanje je jesu li nastavnici dostojno živjeli svoje zvanje, jesu li se trudili prenijeti učenicima znanja koja su primili od svojih profesora, jesu li pravedno ocijenili učenike? Vaš je posao predivan, ali težak. Iz godine u godinu sve je zahtjevniji i morate se prilagođavati generacijama koje dolaze. I Pavao se prilagođavao zajednicama u koje je dolazio propovijedati. Pavao nam je poticaj da s puno oduševljenja potičemo mlade da je bitno nešto naučiti.

Mladi često odbijaju učenje, pa to dođe na naplatu kad moramo posvjedočiti svoje znanje. Isus u evanđelju kaže: “Oče došao je čas.” Kraj godine je vrijeme kad je došao čas. Pred vama je još matura. Jeste li spremni pokazati znanje? Isus nastavlja: ‘Proslavi svog sina.’ Tek tada kad nema više ljudi koje smo imali pored sebe shvaćamo koliko su nam značili. Trebat ćete pokazati znanje koje su vam profesori prenijeli.

Život pred nas svaki dan stavlja zadatke. Važno se danas zapitati: Gospodine, što ti želiš od mene? Što raditi da mi život bude sretan, lijep, ispunjen? Život nije lagan i jednostavan, ali kuda krenuti da budem zadovoljan živeći ga? Odabrati između nečega što je lijepo i što je još bolje za mene. Kad sam bio u vašim godinama shvatio sam da bih bio dobar otac, ali se kao otac ne bih ostvario u potpunosti. Odabrao sam ono što je bolje za mene.



Prva stvar u vašem životu neka bude slijediti Boga, biti mu blizu, biti jedno s njim, biti u Isusu Kristu, da on bude dio tvog života.

Druga stvar je poziv. Što ću odabrati u životu - koji put? Providnost je dala da danas slavimo blaženog Ivana Merza. On je svoj život posvetio Bogu i bratu čovjeku. Nije bio svećenik već je kao laik - profesor puno radio s mladima. Njegov put je jedan, drugi put je svećenički ili redovnički, a treći put je život u braku. Što god odabrali ne živjeti za čovjeka je izgubljen put.

Vaši roditelji žive za vas. Puno su se žrtvovali za vas da bi vam omogućili sve što vam je potrebno. Bilo koji put, bilo koje zvanje da odaberete, biti svećenik, kuhar, liječnik, što god da jesi moraš biti nesebičan i živjeti za drugoga. Na koji način to ostvariti? Vjernik živi s Bogom i na taj način je i u odnosu prema bližnjemu. Mora se vidjeti da je Bog prisutan u tvojim djelima.

Bog te zove na nešto veliko, drugačije, ne da budeš poput drugih, prosječan. Budi najbolji u svom poslu, svojoj struci - na primjer kao automehaničar, najbolji na fakultetu ako izabereš taj put. Prosječan mladi čovjek je jadan, bezvezan. Vjerujem da te vuče nešto više i pozivam te da uđeš u odnos s Bogom.

Nitko vas nije natjerao da danas budete ovdje. Vjerujem da ste došli jer vjerujete. Riskirajte u životu i sigurno se nećete razočarati!“ - zaključio je propovijed vlč. Valentić.

Misno slavlje pjesmom je uzveličao zbor mladih «Navještenje». Na kraju, za uspomenu na ovaj lijepi događaj, napravljena je zajednička fotografija ispred glavnog oltara.

Snježana Kirinić Grubić
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Foto: Željko Ljubek
Ispišite stranicu: