HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.11.2016.

Misa za sve poginule u Domovinskom ratu



U zavjetnoj crkvi Sveta Mati Slobode svečanim euharistijskim slavljem u petak 18.11.2016. u 19 sati obilježena je 25. obljetnica bitke za Vukovar za sve ubijene u Vukovaru, Škabrnji i Domovini. Misno slavlje predvodio je župnik don Ante Vasilj u koncelebraciji s don Damirom Stojićem i don Rudijem Belkom, a svojim pjevanjem uveličao Mješoviti pjevački zbor župe Duha Svetoga i crkve Sveta Mati Slobode.

„Martyribus pro Patria Croatia in Christo Resurrecturis“ ili „Mučenicima za domovinu Hrvatsku koji će u Kristu uskrsnuti“ – posveta je to zlatnim slovima upisana u reljef u središtu kenotafa u koje je upisano 15 843 imena poginulih branitelja, a koja izražava punu istinu sjećanja na Vukovar i Domovinski rat. Kenotaf, što u doslovnom prijevodu označava prazan grob, podsjeća i spomen je svih nestalih i poginulih u Domovinskom ratu. A upravo je sjećanje jedna od bitnih poruka na koju nam u svojoj propovijedi ukazuje don Damir Stojić.



Sjećanje je dio bitka svakog čovjeka, njemu svojstveno. Zaborav je nemoguć i nelogičan, naročito kad su rane duboke. No sjećanje nije tu da stvara ogorčenost i razdire dušu, već da opominje i pokazuje put napretku jer bez kulture spomena upitna je budućnost Hrvatske – riječi su zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića u Vukovaru. Svaka žrtva zaslužuje spomen, a ona najveća, Kristova, uprisutnjuje se u euharistiji i mi se svaki put prisjećamo pred Kristovim riječima: „Ovo činite meni na spomen.“ Duboko vjerujemo kako svaki život žrtvovan za Domovinu prisličuje se i upotpunjuje u Kristovu žrtvu te će s Kristom u slavi uskrsnuti.

No, kako nam sjećanje ne bi bilo na ogorčenje i teret duši, sjećanje i oprost mogu i moraju ići zajedno što nam govori Katekizam Katoličke Crkve, napominje don Damir, citirajući: „Nije u našoj moći ne osjetiti i zaboraviti uvredu, ali srce koje se predaje Duhu Svetom pretvara ranu u samilost i pročišćava sjećanje okrećući uvredu u zagovor“ (Katekizam Katoličke Crkve, 2843) istovremeno nadovezujući se na prvo čitanje Knjige Otkrivenja u kojem apostol Ivan biva suočen pred paradoks knjižice koja u ustima sladi poput meda, ali u utrobi zagorčuje („I odoh k anđelu i rekoh mu, da mi dadne knjižicu. I reče mi: “Uzmi i progutaj je! Gorka će doduše biti u tvojoj utrobi, ali u ustima bit će ti slatka kao med. I uzeh knjižicu iz ruke anđela, i progutah je; i bijaše u ustima mojim kao med slatka, a kad je progutah, bijaše gorka u mojoj utrobi.” (Otk 10,9-10)  Paradoks je to osjećaja koji će razumijeti svaki branitelj. Rasvjetljivanje istine, sjećanje i spominjanje svih žrtava za našu Domovinu te oprost i zagovor temeljne su poruke vjernicima.

Kako bi u potpunosti osvjetlili razmjere žrtve, naša župa provela je „statistiku kenotafa“. Tužnu statistiku prema kojoj najčešće spominjano ime na kenotafu je Ivan, prezime Marić, a dob 23 godine. To je velika pouka za današnje mlade da u svijetu komfora i slobode u kojoj su rođeni i u kojoj žive ne zanemare i ne podcjene veličinu žrtve koja je to omogućila. To je tvoj vršnjak, tvoj prijatelj koji je žrtvovao svoju mladost, čežnje i budućnost kako bi tvoja mladost imala priliku živjeti u slobodi i ostvariti najdublje želje i nadanja. Stoga ne zaboravi tog 23-godišnjeg Ivana Marića, hrvatskog junaka!



Nakon misnog slavlja usljedio je prigodni koncert u organizaciji Kluba veterana 148 br. HV i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Zagreb pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske u suglasju s 53 udruge i klubovima hrvatskih branitelja iz grada Zagreba pod sloganom: „I reći ću vam samo još jednu stvar – Zapamtite Vukovar“.

Svečanost okupljanja svojim su prisutstvom zaokružili pripadnici 1. gardijske počasne bojne u svojim svečanim povijesnim odorama.

Ivana Kušić
Ispišite stranicu: