HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.03.2022.

Ministranti župe Lupoglav na "Laudato si" vikendu

Na svetkovinu Navještenja Gospodinova 16 ministranata iz Župe bl. Augustina Kažotića iz Lupoglava, s još dvojicom svojih kolega iz susjedne župe sv. Brcka u Brckovljanima, u pratnji voditelja župnika don Filipa Pavlovića uputili su se prema gospićkoj katedrali, koja je bila prvo odredište njihovog vikend-programa "Laudato si", u kojem su kroz zajedništvo u molitvi i boravljenje u prirodnim ljepotama ličkoga kraja nastojali shvatiti glavne značajke enciklike pape Franje "Laudato si".



Po dolasku u Gospić razgledali su uži centar grada, biskupsku palaču, katedralu i park te iskoristili vrijeme za igru i druženje, a zatim su se uputili na misu, koju je u katedrali Navještenja Gospodinova predslavio mons. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije, u zajedništvu s gospićko-senjskim biskupom mons. Zdenkom Križićem, apostolskim nuncijem mons. Giorgiom Linguom te biskupima Riječke metropolije, brojnim svećenicima i narodom Božjim.

Na koncu misnoga slavlja mons. Mate Uzinić izrekao je čin posvete Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Marijinu, čime smo bili pridruženi nakani pape Franje i svih biskupa svijeta da Srcu Marijinu uputimo molitvu za prestanak rata i za dar mira, što su također važne teme enciklike "Laudato si".

Nakon misnog slavlja ministranti su napravili nekoliko fotografija za uspomenu s domaćim biskupom mons. Križićem i apostolskim nuncijem mons. Linguom. Taj kratki susret za njih je bio jako dojmljiv, a potom su nastavili svoje putovanje prema Baškim Oštarijama gdje su se smjestili u domu za duhovne obnove. Nakon večere slijedilo je uvodno predavanje o nakani enciklike "Laudato si" koje je održao don Filip Pavlović, nakon čega su koristili pauzu za društvene igre. Zadnje predavanje dana održao je mons. Marinko Miličević, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije, koji je ministrantima održao kratko predavanje o razlučivanju poziva te im je posvjedočio i o vlastitom iskustvu otkrivanja zvanja za svećenika.



Drugoga dana vikend-programa započeo je molitvom. Tema jutarnjeg razmatranja bila je Blažena Djevica Marija - Kraljica svega stvorenja, a jutarnje razmatranje zaključeno je molitvom za zemlju i čovječanstvo, u kojoj su sudionici meditativno čitali "Molitvu za našu zemlju" i "Kršćansku molitvu sa svim stvorenim" pape Franje.

Ministranti su se potom uputili na kratki planinarski izlet od župne crkve u Baškim Oštarijama do poznatog spomenika "Kubus" na oštarijskom sedlu, odakle se pruža pogled prema otoku Pagu, Karlobagu i Velebitskom kanalu s 927 m nadmorske visine. Ministranti su, diveći se ljepoti prirode, doživjeli jedinstveno "Laudato si" iskustvo, moleći krunicu, gledajući ljepotu prirode, razgovarajući o problemima planeta, o promjeni, o potrebi jednostavnijeg stila života i o brizi za siromašne.

Nakon planinarskog izleta ministranti su se uputili u Nacionalno svetište hrvatskih mučenika na Udbini, gdje ih je dočekao rektor svetišta preč. Josip Šimatović. U Svetištu su ministranti molili pobožnost Križnoga puta, zatim su sa svojim voditeljem don Filipom slavili misu, a nakon toga slijedio je zajednički ručak. U predavanju, koje je nakon ručka održao preč. Josip Šimatović, ministranti su saznali mnoge zanimljivosti o svetištu te o povijesti kršćanstva na ovim područjima.

Nakon Udbine ministranti su nastavili svoje putovanje prema Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Na putu prema Svetištu zaustavili smo se u Nacionalnom parku Plitvička Jezera.



U kasnim popodnevnim satima na samom ulazu u svetište sv. Josipa ministrante je dočekao rektor mons. Antun Sente, koji je ministrante ohrabrio u kreposti nade. Naime, mons. Sente okupljenim je ministrantima progovorio o čudima sv. Josipa koja svakodnevno susreće i naveo je nekoliko životnih primjera. Tako su ministranti otkrili da, osim Blažene Djevice koju častimo naslovom Kraljice svega stvorenoga, imamo i svetog Josipa koji je također skrbnik i zagovornik za sve stvoreno. Uz takve zagovornike znamo da naš zajednički dom ima budućnost. Nakon posjeta svetištu sv. Josipu ministranti su se uputili u svoju župu, a na putu su izmjenjivali iskustva i doživljaje te zaključili da ovakvih susreta treba biti više, kao i da se s enciklikom "Laudato si" treba upoznati što više ljudi. Oni su već istoga dana postali mali "Laudato si" misionari dijeleći doživljena iskustva u krugu svojih obitelji.

vlč. Filip Pavlović
Ispišite stranicu: