HR

Aktualnosti

Objavljeno: 20.01.2017.

Medicinske sestre bolje upoznale rad Caritasa



Studentice diplomskog specijalističkog stručnog studija sestrinstva Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu 20. siječnja posjetile su sjedište Caritasa zagrebačke nadbiskupije te kroz izlaganje Caritasovih zaposlenika podrobnije upoznale opsežan karitativni rad ove značajne crkvene ustanove.
 
»Cilj ovoga posjeta bio je upoznati studentice s radom Caritasa i sa širokom opsegom pomoći koji Caritas pruža najvulnerabilnijim skupinama u društvu. Kroz svoj rad Caritas doprinosi poboljšanju kvalitete života, ali i zaštiti dostojanstva čovjeka što je i osnovni cilj rada medicinskih sestara. Iz toga razloga od osobitog je značaja da su medicinske sestre upoznate s uslugama koje pruža Caritas kako bi u svojem radu mogli zajedno surađivati u cilju dobrobiti pojedinca i obitelji u potrebi«, objasnila je razlog ovoga posjeta dr. Jadranka Pavić, nositeljica kolegija 'Specijalna zdravstvena njega' II., koji se održava unutar Specijalističkog studija sestrinstva »Javno zdravstvo«.
 
Dvosatnu prezentaciju o radu zagrebačkog Caritasa za dvanaest studentica održali su u Vlaškoj 36 koordinatorica volonterskih aktivnosti Daniela Bukvić i Robert Futač, voditelj Službe za župne caritase.
 
»Studij sestrinstva u sadržajima nastavnih programa, posebno na području javnog zdravstva u značajnom opsegu  usmjeren je holističkom pristupu skrbi za korisnike koji uključuje zdravstvenu njegu unutar socijalne sredine u kojoj uče, rade, igraju se, ukratko unutar okoline i situacije u kojoj žive. Veliko epidemiološko značenje rada medicinskih sestara sa završenim studijem sestrinstva je u prepoznavanju rizika za zdravlje. Temeljne uloge medicinske sestre osim provođenja sestrinsko - medicinskih intervencija su i aktivnosti usmjerene poboljšanju uvjeta života i smanjenju ili otklanjanju rizika za zdravlje.

Poznato je da rizici za zdravlje obuhvaćaju između ostalog i čitav niz nepovoljnih socijalnih situacija koje su vodeći uzrok brojnih fizičkih i psihičkih bolesti te patnje koja značajno narušava kvalitetu života. Iz toga razloga rad medicinskih sestara osim suradnje sa zdravstvenim službama uključuje i rad sa socijalnim i prosvjetnim službama i svim zainteresiranim institucijama, pojedincima i grupama u zajednici.

Budući da Caritas u svojem radu uključuje različite socijalne, karitativne i volonterske usluge za sve grupe korisnika, ova institucija predstavlja značajnu podršku korisnicima ali i cijelom društvu«, detaljnije je objasnila gospođa dr. Pavić ovaj studijski posjet Caritasu Zagrebačke nadbiskupije.


Za Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Stjepan Moškatelo
Ispišite stranicu: