HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.07.2016.

Marija nas poziva k oltaru



U četvrtak, 14. srpnja proslavljen je drugi dan trodnevnice u povodu proslave Gospe Karmelske, suzaštitnice Župe sv. Franje Ksaverskog na karlovačkoj Švarči.  

Predvoditelj drugog dana trodnevnice bio je p. Dario Grbac, redovnik lazarist, iz Novigrada na Dobri. Tema je bila: Marija Isusova i naša majka.

I druge večeri trodnevnica je počela sakramentom ispovijedi i molitvom krunice, a tekst razmatranja je bio od Svetog Oca pape Franje. Središnji događaj je bio svečano euharistijsko slavlje koje je u koncelebraciji sa župnikom  vlč. Dujom Kurtovićem i grkokatoličkim svećenikom Vladimirom Kubinskim, predvodio i propovijedao p. Dario Grbac, koji je u svojoj posebno nadahnutoj propovijedi s velikim žarom govorio o Presvetoj Djevici Mariji.

Između ostaloga p. Dario Grbac je kazao sljedeće: „Pozvani smo živjeti iz euharistije. Marija nas poziva k oltaru, ali nas ne želi zadržati kod oltara, poziva nas da se usmjerimo k braći i sestrama. U našem svijetu postoji bol i krivica, no Marija je puna sućuti za svijet. Ona je s pravom naša duhovna Majka: trpi kada vidi da se njena djeca međusobno ne razumiju, ne prihvaćaju.



U mnogim gradovima ulice su pune krvi, ljudi su žrtve zlobe, mržnje, koristoljublja i raznih iskorištavanja… U svim tim ljudima Marija vidi svoga Sina, progonjenog, mučenog, na smrt osuđenoga… Svaka krivica teško vrijeđa Boga. Zato, poštuj dostojanstvo svakoga čovjeka, bez obzira na njegova nedjela. Jer, Marija zna da razne borbe i krivice izviru iz grijeha. Grijeh je usred svake drame. Protiv grijeha se valja boriti molitvom i ljubavlju, te se uhvatiti u koštac s uzrocima krivica, a istinska sućut nas nužno vodi k pozitivnom djelovanju…“

Razmišljajući o zadanoj temi propovjednik p. Dario Grbac, je na kraju zaključio: „Marija nas poziva da ljubimo ovaj svijet i u njemu prepoznamo Isusa nazočna, jer smo svi odgovorni jedni za druge, pošto svi kršćani, zajedno, tvore Isusovo Tijelo
ili Crkvu. Dakle, mi kršćani bismo se trebali izdići iznad vanjske ljepote i otkrivati nutarnju ljepotu u ljudima, a za to nam treba Božji pogled."

Nakon euharistijskoga slavlja slijedilo je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu po kojemu je uz birane riječi p. Dario proslavio Gospodina našega Isusa Krista, njegovu muku i Presvete Rane uz zazive krunice Rana Isusovih.   

Cjelokupni glazbeni program u ova dva dana trodnevnice pratila je svojom sakralnom glazbom skupina mladih iz župa Banija i Švarča.

Juraj Grabovac
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: