HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.08.2016.

Lovrenčevo u znaku obljetnice triju svećenika



U srijedu 10. kolovoza u župi sv. Lovre na Vivodini, u Ozaljsko-lipničkom dekanatu svečano je proslavljen nebeski zaštitnik župe koji tradicionalno okuplja brojne hodočasnike, a posebno raseljene Vivođane iz SAD-a i Kanade, stanovnike koji ljeti, a posebno na Lovrenčevo dolaze u svoj rodni kraj. Misu je predslavio voditelj HKM iz Foldkircha u Austriji i domaći sin vlč. Juraj Kostelac u suslavlju desetak svećenika susjednih župa na čelu s mjesnim župnikom i policijskim kapelanom preč. Andrijom Markačem te Ozaljsko-lipničkim deaknom Josipom Jakovčićem.

Svečanost je bila i u znaku proslave 35 godina misništva vlč. Kostelca, domaćeg župnika preč. Andrije Markača i župnika Mahična vlč. Nikole Sanjkovića.

Propovjednik je progovorio o nasljednicima Isusa Krista koji osjećaju svih proteklih stoljeća njegov zov za služenje, čemu se pred 35 godina odazvalo i njih troje. Svaka generacija daje nove sljedbenike Isusa, a nas trojica smo dokaz da je Krist živi s vama do svršetka svijeta. „Tko ima ljubav u srcu, može uvijek nešto ponuditi“, „vjera je velika zaštita“, te „ljubi Boga i bližnjega svoga“ gesla su trojice slavljenika. Volja Božja velika je tajna jer on za svoje službenike uzima ne anđele već grješne i ograničene ljude koji uz svoje spasenje bolje razumiju vjerničke probleme. Svi zajedno na tom putu rastemo do mučeništva i svetosti.

Takav je bio i đakon iz 3. stoljeća sv. Lovro, borac protiv lakomosti i bezbožnosti koji je i na lomači svjedočio svoju vjernost Kristu. Neka nam sv. Lovro bude poticaj da žarko molimo za obitelj i domovinu te potičemo jedni druge na veću odgovornost, zaključio je homiliju vlč. Kostelac.

Zvonko Ranogajec
Ispišite stranicu: