HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.09.2021.

Ljetni oratorij u Stenjevcu

Posljednjeg tjedna ljetnih praznika u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stenjevcu održao se Ljetni oratorij – šestodnevni vjeronaučni susret koji je okupio više od 60 sudionika koji su svakog dana zajednicu punili radošću i mirom.



„Da mihi animas cetera tolle!“ ili „Daj mi duše, drugo uzmi!“ geslo je koje je prije 180 godina za svećeničko ređenje izabrao sveti Ivan Bosco. Njegove riječi i cijeli njegov život bile su poticaj i nadahnuće animatorima Župe Uznesenja BDM u Stenjevcu u pripremi ljetnih aktivnosti za djecu. Želja animatora bila je vjerskim sadržajem i raznolikim igrama rasplamsati dječju ljubav prema Kristu.

Tema oratorija bila je lik i djelo svetog Josipa. Sljedeći primjer njegove pravednosti, pobožnosti, strpljivosti, čistoće, rada i poniznosti animatori i sudionici rasli su u svojoj malenosti te produbili težnje k nasljedovanju ovog sveca.



Uz formativne trenutke svakog dana djeca su imala priliku pokazati svoje zajedništvo i natjecateljski duh u mnoštvu zabavnih i poučnih igara. Svaki je susret započinjao molitvom, a zatim bi slijedile igre i radionice.

Naučili su snimati film, biti majstori u svojem domaćinstvu, oslobodili kreativnost i upoznali se s društvenim igrama iz djetinjstva njihovih roditelja. U podne bi svi zajedno pozdravili našu Majku Božju Stenjevečku, a zatim bi slijedio odmor na kojem su animatori imali priliku razgovarati i družiti se sa sudionicima.

Dan bi nastavili igrom, a završili misnim slavljem, klanjanjem ili molitvom krunice.



Jedna animatorica istaknula je kako je njih kao animatore na poseban način dirnula neizmjerna dječja radost i povjerenje. Potrebno je tako malo ljubavi i njihova su srca već ispunjena radošću.

„Za mene oratorij znači igranje s prijateljima, zabava, molitva i druženje s animatorima“ rekao je Mihael , a na pitanje kako se osjećaju nakon oratorija Marijana je odgovorila: „Osjećam se ispunjeno, radosno i jedva čekam novi dan da dođem na oratorij.“



Animatori Marko i Petar zaključili su „Kao animatori uvijek nastojimo biti budni i prisutni te u igri i razgovoru doprinijeti izgradnji njihove vjere. Trudimo se dočarati djeci ono što sve nas ovdje povezuje!“

Zahvaljujemo našem župniku, kapelanu i časnoj sestri što su bili uz nas i pratili nas svojim molitvama. Vjerujemo da je ovo tek početak naših aktivnosti te se radujemo svakom novom iskustvu koje će nam donijeti zagovor naše Majke Božje Stenjevečke i svetog Ivana Bosca.
Patricia Gojani



 
Ispišite stranicu: