HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.11.2021.

Liturgijsko-pastoralni program priprave za službu lektora u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu

U subotu 6. studenoga 2021. u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu održan je prvi dio liturgijsko-pastoralnog programa priprave za službu lektora. Program organizira Nadbiskupijski pastoralni institut na prijedlog mons. dr. Ivana Šaška, pomoćnog biskupa zagrebačkog o spomenu 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima, a ove se godine provodi drugi put.



Prvi dio priprave započeo je predavanjem mons. Šaška na temu „Otajstvo Crkve i njezine službe“. Mons. Šaško je sudionicima kroz 3 školska sata govorio o službama laika kako ih vide dokumenti Crkve, o teologiji služba kroz kristološki, pneumatološki i ekleziološki vidik te o važnosti službe čitača u liturgiji i životu Crkve.



Nakon mons. Šaška predavanje je održao dr. sc. Taras Barščevski, docent na Katedri Svetoga pisma Novog zavjeta Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. On je sudionicima u 90-minutnom predavanju govorio o biblijskim temeljima službe lektorata, kako u Starom zavjetu, tako i u Novom zavjetu.

Prvi dio programa priprave za službu lektora svojim predavanjem na temu „Služba lektora u ranoj Crkvi“ zaključio je mr. sc. Renato Belčić, upravitelj župe sv. Barbare u Zagrebu - Vrapče.



Na prvom dijelu programa priprave za službu lektora sudjelovalo je 63 od 78 prijavljenih vjernika-laika iz 33 župe Zagrebačke nadbikupije uz pridržavanje svih preporučenih epidemioloških mjera. Drugi dio programa održat će se u subotu 19. veljače 2022.
Tajništvo NPI-a
 
Ispišite stranicu: