HR

Aktualnosti

Objavljeno: 05.05.2017.

Lateranski pitomci obnovili svoj čin predanja Gospi



U srijedu, 3. svibnja 2017. u prostorijama Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati, u spomen stote obljetnice zavjetovanja Majci Božjoj Gospi od Pouzdanja (Madonna della Fiducia) bogoslova Papinske rimske bogoslovije na Lateranu, skupina pitomaca Lateranske bogoslovije iz raznih krajeva Hrvatske proslavila je svetu misu te obnovila čin predanja Gospi od Pouzdanja.

Svetu misu, u koncelebraciji s petoricom svećenika, predvodio je vlč. Borna Puškarić, a propovijedao je vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati i domaćin susreta.

Na susretu su sudjelovali vlč. Anto Ivić i vlč. Dražen Zrile, župnici u Požeškoj biskupiji, vlč. dr. sc. Anđelo Maly, svećenik Sisačke biskupije i viši asistent na KBF-u u Zagrebu, vlč. Boris Jozić, župni vikar u Župi sv. Petra u Zagrebu te Marin Periš.  

U svojoj homiliji vlč. Grbešić izrazio je radost povodom okupljanja kolega iz bogoslovskih dana te naglasio kako je upravo Gospa od Pouzdanja, pod čijom se trajnom posebnom zaštitom i blagoslovom nalaze svi pitomci Rimske bogoslovije, zaslužna za susret i molitvu.

„Gospina smo djeca, mi svećenici i oni koji su izbrali obiteljski poziv, pa kako da joj ne dolazimo sa svojim molitvama. Za ustrajnost, za apostolski žar i svjedočanstvo vjere u našem narodu i svugdje gdje nas Bog šalje“, rekao je vlč. Grbešić.



Na kraju mise okupljeni su izmolili čin predanja Gospi od Pouzdanja te otpjevali njezin čuveni himan „O Maria quant'è felice“, koji je napisao mladi pitomac Alfredo Ottaviani, kasnije kardinal prefekt Kongregacije za nauk vjere, a uglazbio maestro Raffaele Casimiri.

Nakon mise i pobožnosti Gospi, pitomci Lateranske bogoslovije proveli su vrijeme u bratskom druženju.
 
Ove godine navršila se stota obljetnica zavjeta Gospi od Pouzdanja kojeg je sjemenišna zajednica Rimske bogoslovije izvršila 3. svibnja 1917. prilikom mobilizacije i odlaska na bojište više od stotinu bogoslova.

Svečani zavjet, o kojem je sačuvan pisani trag s potpisom svih zavjetovanih te poglavara bogoslovije, izvršen je s molbom da se unovačeni svećenički kandidati živi vrate s bojišta.

Uvečer prije prestanka ratnih djelovanja jedan je bogoslov poginuo dok su se svi drugi živi vratili s bojišta. Dana 12. svibnja 1920. godine zavjet je svečano odriješen te je čudotvorna slika Gospe od Pouzdanja ukrašena srebrnim okvirom u obliku svjetlosnih zraka koji simbolizira Božansku milost koju Blažena Djevica Marija posreduje.

Svećeničku formaciju u Papinskoj rimskoj bogosloviji, poznatoj kao „Seminario Romano“, prošlo je više svećenika iz mnogih hrvatskih biskupija kao i bogoslovi koji su izabrali obiteljski poziv te danas aktivno djeluju kao zauzeti vjernici laici.

Papinska rimska bogoslovija na Lateranu naziva se i „Papina bogoslovija“ jer priprema svećeničke kandidate za grad Rim. Lateranska bogoslovija specifična je i po tome što se unutar bogoslovije nalazi maleno svetište posvećeno Blaženoj Djevici Mariji, Gospi od Pouzdanja, u kojem se čuva čudotvorni lik „Madonna della Fiducia“ pred kojim rastu i sazrijevaju te nadasve mole svećenički kandidati, ali i mnogi drugi vjernici koji se utječu Gospi od Pouzdanja.

Gospa od Pouzdanja časti se strelovitom molitvom „Mater mea, Fiducia mea“ (Majko moja, Pouzdanje moje) što je ujedno i geslo Papinske rimske bogoslovije.
Ispišite stranicu: