HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.08.2017.

Kuprešaci razgledali izložbu "Stepinac - put svetosti"



Od 10. do 20. kolovoza, uz proslavu svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, kada se mnogi Kuprešaci iz svih dijelova svijeta vraćaju u svoj rodni kraj, u organizaciji župe Uznesenja BDM u Suhom Polju na Kupresu održana je izložba „Stepinac - Put svetosti“ u dvorani Hrvatskog doma ''Fra Filip Kunić''.

Nakon prvotne izložbe u Europskom parlamentu u Bruxellesu izložba je u organizaciji Muzeja bl. Alojzija Stepinca obišla više gradova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini: Zagreb, Sisak, Osijek, Đakovo, Vukovar, Krašić, Šibenik, Livno, Grude, Tomislavgrad i Žepče.
Na otvaranju izložbe u Suhom Polju, u četvrtak 10. kolovoza, predavanje je održao profesor na Katoličkoj teologiji u Sarajevu prof. Ivica Mršo, koji je tom prigodom govorio o mučeništvu kardinala Alojzija Stepinca u vrijeme diktatura 20. stoljeća. „Vrednovanje diktatura je danas različito. Nacionalsocijalizam i fašizam se osuđuju, a komunizam se opravdava i tolerira, iako je i njega Europski parlament osudio i tražio da se žrtve komunizma tretiraju isto kao i fašizma. I komunizam je iza sebe ostavio 100 milijuna žrtava, a u tisku i na TV-u osuđuju se samo fašizam i nacionalsocijalizam. Nije oportuno osuđivati komunizam. Stepinac je osjetio tešku ruku svih diktatura i odupro im se“, istaknuo je, između ostaloga, vlč. Mršo.



U drugom predavanju je fra Marijan Karaula predstavio veze kardinala Alojzija  Stepinca s Hrvatima u Bosni i Hercegovini te podsjetio da je Stepinac šest puta pohodio Bosnu i Hercegovinu, prošao kroz više gradova, te je 1938. godine prošao i kroz Kupres, što je zabilježio i ondašnji crkveni tisak. Istaknuo je da je Stepinac vodio korespondenciju s nekim biskupima i svećenicima s područja Bosne i Hercegovine.

Izložbu je otvorio načelnik općine Kupres Milan Raštegorac, a u glazbenom dijelu nastupile su učenice glazbene škole: Marija Ćosić, Lucija Dumančić i Marija Raštegorac.
Župnik župe Uznesenja BDM u Suhom Polju fra Marko Jukić veoma je zadovoljan odazivom brojnih posjetitelja koji stu tijekom deset dana razgledali izložbu, kao i s porukom izložbe koja je na temelju biografskih podataka iz života bl. Alojzija Stepinca osvijetlila njegov život te okolnosti i vrijeme u kojem je živio tijekom I. i II. svjetskoga rata i komunističkog režima, kao i novijeg razdoblja u kojem sve veći broj ljudi saznaje pravu istinu o tom velikom sinu hrvatskog naroda.



Postulatura blaženoga Alojzija Stepinca izdala je u svibnju najnoviju knjigu postulatora dr. Jurja Batelje „Blaženi Alojzije Stepinac i Hrvati u Bosni i Hercegovini“ koja na 252 stranice opisuje pohode nadbiskupa Stepinca raznim gradovima i mjestima u Bosni i Hercegovini godine1938., 1939., 1940. i 1942. te odnos blaženog Alojzije Stepinca prema staleškim svećeničkim udruženjima i njegova pisma podrške svećenicima i biskupima u BiH u razdoblju od 1952. do 1959. godine.

U zaključku autor sažimlje : „Povijesni pogled u prvu polovicu 20. stoljeća suočava nas i s činjenicom da su pastiri Crkve u Bosni i Hercegovini gajili natješnje veze s pastirima Crkve zagrebačke i biskupima u Hrvatskoj. U tom kontekstu značajno mjesto zauzima blaženi Alojzije Stepinac koji je više puta pohodio katoličke vjernike u Bosni i Hercegovini te njima i njihovim pastirima pružio potporu, a više puta i materijalnu pomoć“. (N. P.)  

Ispišite stranicu: