HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.04.2017.

Križni put župom Kašina u jubilejskoj godini



Na petu korizmenu nedjelju, 2. travnja 2017. godine, u župi sv. Petra i Pavla u Kašini održana je već tradicionalna pobožnost križnog puta, od Planine do Blaguše. Križni put započeo je u 15 sati, uvodnom molitvom župnika vlč. Dražena Radigovića, ispred filijalne crkve sv. Jurja mučenika u Planini, odakle se povorka vjernika uputila kroz Planinu, Kašinu i u 19 sati stigla na posljednju postaju križnog puta - kapelu Majke Božje Kraljice mira u Blaguši.



Župljani iz Blaguše pripremili su bogatu okrjepu za sve sudionike križnog puta. Križni put temeljio se na Križnom putu Gospodina našega Isusa Krista, autora Romana Guardinija, gdje je svaka postaja popraćena njegovom kontemplacijom i točkama za razmatranje. U križnom putu aktivno su sudjelovali mnogi župljani koji su predvodili molitvu krunice - žalosna otajstva, Krunicu Božanskog milosrđa, a pjevale su se i korizmene pjesme koje je predvodio ženski zbor iz Planine i članovi zbora mladih iz Kašine. U pobožnosti križnog puta sudjelovalo je više od dvjesto župljana, a na potezu od Donje Kašine do Blaguše bilo ih je najviše.



Posebnost ovog križnog puta je u njegovoj duhovnoj dimenziji i velikom broju djece i mladih koji su sudjelovali. Između svake postaje molilo se za razne nakane. Molilo se za sve naše župljane i njihove obitelji, za djecu i mlade koji su sudjelovali na križnom putu, za starije sudionike križnog puta, za brakove u krizi, za obitelji, za sve one koji su udaljeni od Boga, za one koji redovito dolaze na sv. misu te su aktivni u župnom pastoralu, za sve bolesne i nemoćne.

Između dvanaeste i trinaeste postaje vladala je potpuna tišina, bilo je to posebno milosno vrijeme gdje su sudionici mogli osluškivati Božji glas, razmišljati o svom odnosu s Bogom i o vremenu u kojem se nalazimo i koje dolazi. Na kraju križnoga puta vlč. Dražen posebno je blagoslovio najmlađe sudionike. Zahvalni Gospodinu na milosti i blagoslovu koji smo primili po ovom križnom putu, na lijepom vremenu, na zajedništvu naših župljana i mjesta naše lijepe župe uputili smo se svojim kućama i donijeli taj blagoslov svojim obiteljima.



Nakon dvije duhovne obnove koje je predvodio vlč. Radigović, župnik kašinske župe i ovaj križni put bio je svojevrsna priprava za proslavu 800 godina postojanja ove starodrevne župe. Osim toga, ove godine župa će proslaviti još dvije obljetnice, 25 godina postojanja ženskog zbora u Planini, dok će naš orguljaš i voditelj zbora mladih, gosp. Bojan Culej proslaviti 25 godina sviranja u župi.

Ivana Culej,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: