HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.08.2021.

Krizma u vivodinskoj župi

U nedjelju, 8. kolovoza 2021. sakrament svete potvrde podijelio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski.

Župljani u Vivodini trodnevnicom su se pripremali za podjelu sakramenta svete potvrde i blagdan njihovog nebeskog zaštitnika – sv. Lovre. Trodnevnu pripravu predvodio je vlč. Ivan Bingula, student crkvene glazbe u Beču koji je u svojim homilijama stavio na razmatranje održavanje neprekidne povezanosti s Bogom.



Vlč. Bingula osvrnuo se na iznenađenje koje je Gospodin pripravio prilikom Preobraženja i nadodao kako se u svakom čovjeku uvijek treba ogledavati Božje lice te kako je na tom putu važan ispit savjesti i ustrajnost u molitvi poput blaženog Stepinca.

Nedjeljno svečano misno slavlje predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski. Krizmanicima i svim okupljenim vjernicima biskup Gorski istaknuo je Ilijine osjećaje praznine, zamora, iscrpljenosti, ali i Božje poticaje koji su ga ohrabrivali da ustane i krene iznova.

„I mi se često isto tako osjećamo – punih trbuha i prazne duše. Svaki puta kad se udaljimo od Boga, padamo u napast da odbijemo Krista, da ga ne blagujemo.“



„Kada se pričešćujemo, suobličujemo se s Kristom, postajemo njemu slični, oblikujemo njegovu Crkvu. To se može shvatiti samo s vjerom.“

Biskup Gorski je naglasio kako se u Vivodini već 700 godina oblikuje Crkva, generacije i generacije hranile su se kruhom Gospodnjim i crpile snagu na izvoru: najprije u prvotnoj župnoj crkvi Svetog Jurja, a sad ovdje kod Svetog Lovre.

„Dragi krizmanici, i onda kada ćete se osjećati poput svetog Ilije: Svega mi je dosta!, nemojte napustiti Crkvu, obitelj, domovinu, nego ustanite i ojačani Duhom Svetim dopustite da vas Isus nahrani u svetoj misi svojim Tijelom i ohrabri za nove izazove!“

Župnik Andrija Markač na kraju je zahvalio Gorskom na pobudnim mislima, svim nazočnim svećenicima i vjernicima na sudjelovanju u slavljenu svete mise i pohvalio slovenske vjernike te pozvao sve vjernike na proslavu blagdana svetog Lovre u utorak, dana 10. kolovoza, u 11 sati.

Sanja Benković-Marković
 
Ispišite stranicu: