HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.11.2016.

Kriza svetosti zapravo je kriza dobrote!



Na svetkovinu Svih Svetih, 1. studenog 2016. godine, na groblju u Vrapču, u neposrednoj blizini župne crkve Svete Barbare, po prvi je puta slavljeno misno slavlje za sve pokojne koji počivaju na tome groblju. Misno slavlje predvodio je upravitelj župe Luka Slijepčević. Oko animiranja misnog slavlje pobrinuli su se članovi župnih zajednica.

U homiliji, upravitelj župe, naglasak je stavio na svetost, te između ostaloga rekao: „Čini se da je svetost danas u krizi. Bilo bi zanimljivo poslušati odgovore kada bi nas netko pitao jesmo li sveti i želimo li biti sveti? Mnogi danas odmahuju rukom kada se spomene svetost. Mnogi misle da je svetost nešto čime se bave naše bake dok sjede u nekom kutu našega doma i prebiru zrnca krunice. Možda je i to svetost, ali ne samo to. Od svetosti kao da smo napravili znanost, teoriju koju je teško živjeti u praksi. Vrlo jednostavno rečeno: biti svet znači biti dobar. Stoga je kriza svetosti ustvari kriza dobrote.



Koliko li smo samo puta čuli kako se ne isplati biti dobar? I, na žalost, često puta očekujemo da drugi budu prvi dobri, pa da im onda mi sami uzvratimo dobroto. No to se rijetko događa. Tako je teško biti dobar, posebno kada trpimo nepravdu, kritike, ogovaranja i kada na svojoj koži osjećamo žločestoću ljudi. A svaki puta kada smo osjetili dobrotu, pomislili smo 'ima Boga, Bog postoji!'. Stoga, pozivam vas danas da molimo jedni za druge baš na tu nakanu, da budemo dobri. Bez zajednice koja stoji iza nas, bez zajedničke molitve s nakanom da dobrim pobijedimo zlo, teško ćemo sami rasti u svetosti, tj. u dobroti“. (S. J.)
Ispišite stranicu: