HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.03.2019.

Korizmena duhovna obnova za trajne đakone Zagrebačke metropolije



Na samu svetkovinu sv. Josipa  u utorak, 19. ožujka u župi sv. Nikole biskupa u Koprivnici održana je korizmena duhovna obnova za trajne đakone Zagrebačke metropolije.  Duhovnu obnovu vodio je kancelar Varaždinske biskupije preč. mr. Ivan Rak. Susret je započeo molitvom Večernje a nakon toga preč. Ivan Rak imao je nagovor na temu Duhovnost u službi đakonskog služenja. U svom izlaganju preč. Rak istaknuo je kako trajni đakonat nakon Drugog vatikanskog koncila i njegove ponovne uspostave postaje predivni dar i otkriće u Crkvi. Predavač je potaknuo trajne đakone da  u ovom korizmenom vremenu otkrivaju duhovno bogatstvo ove službe ali da svojoj službi  svakodnevno prilaze kroz ispit savjesti preispitivanja svoga odnosa prema Crkvi, prema zaređenim službenicima i prema Božjem narodu.

Đakonska služba proizlazi iz Krista sluge i Krista poslužitelja a ona u Prvoj Crkvi nastaje kao briga zajednice za one za koje se nema tko brinuti. Predavač je govorio o pontifikatu današnjeg pape Franje koji poziva da izađemo na granice, da budemo Crkva bojnog polja kako bi tražili izgubljena ovcu i pod cijenu evanđeoskog rizika. Ostaviti onih devedeset i devet i potražiti zalutalu. Đakonska služba je nastala u Crkvi ne kao nadomjestak nečega, nego kao konkretna potrebna – brinuti se za one za koje se nema tko brinuti. Voditelj preč. Ivan je okupljenim đakonima rekao da je đakonska služba poziv da svoj đakonski život hrane u svome korijenu a to je duhovni život. Đakon treba svoje vrijeme čuvati za vrijeme tišine, molitvu časoslova, razmatranje Svetoga pisma i često sudjelovanje na sv. Misi.

Oženjeni trajni đakon treba živjeti u jednoj razboritosti gdje ga treba i njegova vlastita obitelj, supruga i djeca. U svojoj đakonskoj službi posebno treba živjeti u povezanosti s Božjim narodom svjedočeći Krista riječima i djelima. U svojim zaključnim riječima predavač je istaknuo važnost svjedočenja Krista u svom zvanju gdje đakon susreće ljude s kojima svakodnevno radi.

Uvijek se sjetite da ste đakoni osobito kada vam se nudi prilika da pružate svjedočanstvo vlastitog kršćanskog života. Doprinosite duhovnom rastu svoje obitelji ali i svih obitelji svijeta možda nekada više svojim djelima nego riječima. Nakon duhovnog nagovora  uslijedilo je svečano euharistijskog slavlje koje  predvodio je preč. mr. Ivan Rak a u koncelebraciji bio je domaći župnik Tomislav Petrić  a u asistenciju su sudjelovali trajni đakoni Zagrebačke nadbiskupije, Sisačke biskupije i domaći trajni đakona Miljenko Flajs. U povodu ovog posebnog susreta župnik Tomislav Petrić za sve trajne đakone priredio je večeru.

Ispišite stranicu: