HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.03.2017.

Korizmena duhovna obnova za izvanredne služitelje pričesti u Zagrebačkoj nadbiskupiji i studente laike KBF-a u Zagrebu



U subotu, 25. ožujka 2017. godine, u župi sv. Marka Križevčanina na zagrebačkoj Trešnjevci, pod vodstvom sveučilišnog kapelana Hrvatskog katoličkog sveučilišta mr. Odilona Gbenoukpoa Singboa, održana je duhovna obnova na kojoj su sudjelovali izvanredni služitelji pričesti u Zagrebačkoj nadbiskupiji i studenti laici Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji se pripremaju za crkvene službe. Na početku duhovne obnove prisutne studente i izvanredne služitelje pričesti kao i voditelja duhovne obnove pozdravio je izv. prof. dr. sc. Josip Šimunović, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta koji je ujedno zahvalio domaćinu preč. Damiru Bačunu na gostoprimstvu u župi sv. Marka Križevčanina

Duhovna obnova započela je nagovorom kroz tekst iz Ivanova evanđelja o ustanovljenju euharistije. Posebno je istaknuta prva rečenica, odnosno četiri Isusove geste kroz koje On oblikuje naš život i kroz koje nas poziva da i mi sami oblikujemo naš život, a to su geste uzimanja, blagoslivljanja, razlamanja i davanja.

Nakon prvog razmatranja uslijedilo je pokorničko bogoslužje koje se temeljilo na prispodobama o izgubljenoj ovci, izgubljenoj drahmi i izgubljenom sinu koje ukazuju na našu upornost i nadu u trenucima kada izgubimo radost življenja kroz gubitak bilo životinje, stvari ili bliske osobe.
Sudionicima duhovne obnove, šestorica svećenika, bila su na raspolaganju za ispovijed i duhovni razgovor, a vrhunac duhovne obnove bilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč. Odilon uz koncelebraciju izv. prof. dr. sc. Josipa Šimunovića i asistenciju đakona Željko Nestić. Euharistijsko slavlje pjevanjem su uzveličali sami studenti pod vodstvom Marine Marušić. Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je 50 studenta laika Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i 48 izvanrednih služitelja pričesti u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Korizmenu duhovnu obnovu organizirao je Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu u sklopu kojega djeluje Povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za studente laike koji se pripremaju za crkvene službe i program Formacije izvanrednih služitelja pričesti, a u suorganizaciji Povjerenstva za pastoral studenata laika Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  

Nadbiskupijski pastoralni institut 
Ispišite stranicu: