HR

Aktualnosti

Objavljeno: 31.05.2016.

Kardinal Sarah posjetio zagrebačku bogosloviju



Na dan proslave zaštitnice grada Zagreba, Majke Božje od Kamenitih vrata, ovogodišnji predvoditelj misnoga slavlja kardinal Robert Sarah, u pratnji svoga tajnika i moderatora Nadbiskupskoga duhovnog stola preč. Marka Kovača, u prijepodnevnim satima pohodio je zagrebačku bogosloviju.

Ponajprije je posjetio bogoslovsku kapelu Presvetoga Srca Isusova gdje je rektor Bogoslovije preč. Anđelko Košćak ukratko iznio osnovne podatke o kapeli. Potom je razgledao pojedine, za bogoslovsku formaciju, važnije prostorije te se zaustavio pred fotografijom bogoslova sa Svetim Ocem papom Benediktom XVI.

Na terasi bogoslovije, kardinal Sarah je u polusatnom druženju s rektorom, duhovnikom bogoslovije preč. Vladom Razumom i prefektom vlč. Dubravkom Škrlinom Hrenom govorio o stanju Crkve u Africi te o suživotu kršćana i muslimana koji su u njegovoj rodonoj Gvineji većina, te da vladaju dobri odnosi i da žive u miru.

U daljnjem razgovoru koji se nastavio u središnjem dvorištu, gdje je snimljena zajednička fotografija, kardinal se osvrnuo na bogoslovsku formaciju koja treba biti trajno življena u postojanom i živom odnosu prema Bogu koji ima svoj vrhunac u euharistijskom slavlju, a koje nas usmjerava čovjeku – bližnjem.

Potom je govorio o slobodi koja je uvijek povezana s odgovornošću prema bližnjima, o pružanju primjera dobra i sveta života, o važnosti strpljivosti, o jasnoći i odlučnosti u svjedočenju za Evanđelje, za Krista i Crkvu, o spremnosti na oskudijevanje kako bismo mogli bolje i cjelovitije djelovati i pomagati potrebnima, kako u duhovnim tako i u materijalnim potrebama. (AK)

Ispišite stranicu: