HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.02.2020.

Kardinal Bozanić sudjelovao na otvaranju Konferencije „Ljudsko bratstvo – temelj mira i stabilnosti u svijetu“



U Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu započela je u utorak 4. veljače dvodnevna Konferencija međureligijskoga i multietničkoga dijaloga „Ljudsko bratstvo – temelj mira i stabilnosti u svijetu“ u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Lige muslimanskog svijeta i Hrvatske biskupske konferencije, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednika Vlade RH te gradonačelnika Grada Zagreba.



Konferenciju su svečano otvorili glavni tajnik Svjetske muslimanske lige (Rabita) Muhammed bin Abdul Karim Al-Issa i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je za svoj doprinos razvoju međureligijskoga dijaloga primila priznanje organizatora Konferencije. Na svečanome otvorenju Konferencije sudjelovao je i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.









Uime organizatora govorili su muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanović te zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić. Okupljenima se također obratio i apostolski nuncij u RH mons. Giorgio Lingua, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, dok su otvorenju Konferencije nazočili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek. Video-porukom uspješan rad religijskim liderima iz Hrvatske i svijeta te najvišim predstavnicima vlasti Republike Hrvatske i Grada Zagreba koji sudjeluju na Konferenciji zaželjela je i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

Na kraju svečanoga otvorenja zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je važnost konferencije te radost da se ona održava u Zagrebu. – Ova konferencija govori o onome što je važno za sve ljude – ne samo o zajedništvu, već i bratstvu među ljudima, što je temelj za mir i sigurnost u svijetu, a to nam je svima potrebno – kazao je Kardinal, ocijenivši odnose s islamom „veoma dobrim“, istaknuvši činjenicu da je još prije više od stotinu godina u Hrvatskoj reguliran pravni status i mogućnost iskazivanja vjerske slobode.

Na upit novinara o suradnji Katoličke Crkve i islamskih predstavnika u Hrvatskoj rekao je da je to zajednički put. – Potrebna je otvorenost, imamo redovite susrete i sigurno da i jedna i druga strana su pred konkretnim izazovima koji daju nove zadatke  – zaključio je kardinal Bozanić.







Ova dvodnevna konferencija, koja se održava u okviru programa predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, okupit će predstavnike vjerskih zajednica iz cijelog svijeta. U pet panela održat će se 30 izlaganja koja će s različitih motrišta progovoriti o temi Konferencije. Njezin je cilj prezentiranje postignutih visokih standarda u odnosima koje imaju Republika Hrvatska i vjerske zajednice. Konferencija se održava na godišnjicu potpisivanja Povelje o ljudskom bratstvu između pape Franje i velikog imama Al- Azhara dr. Ahmeda Tayyiba.



IKA/Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Ispišite stranicu: