HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.08.2016.

Kardinal Bozanić predvodio središnje slavlje 450. obljetnice župe u Pučišćima


KARDINALOVA HOMILIJA


VEZANA VIJEST: 

Kardinal Bozanić na svečanoj akademiji u Pučišćima u povodu 450. obljetnice župe

Svečanim euharistijskim slavlje koje je u subotu 13. kolovoza u nazočnosti vjerničkoga mnoštva u crkvi Sv. Jeronima u Pučišćima na Braču predslavio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić tamošnja župa sv. Jeronima proslavila je svoju 450. obiljetnicu. Uz kardinala Bozanića suslavili su biskup domaćin Slobodan Štambuk, papinski nuncij u Berlinu Pučišćanin nadbiskup Nikola Eterović, generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić, postulator kauze bl. Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu dr. Tonči Matulić i više svećenika. Svečanost središnjega slavlja započela je ophod službenika oltara od župne kuće do crkve uz pjesmu velikoga zbora Sv. Jeronima kojim je ravnala s. Danijela Mihić.



"Draga braćo i sestre, dragi moji Pučišćani, hvalu dajmo gospodinu Bogu našemu. Dostojno je to u ovoj 450. obljetnici vaše župe. I dok smo sinoć u dopadljivom programu, u akademiji prošli kroz povijest ove župe, u ovom misnom slavlju želimo se sjetiti svih preminulih i živih zaslužnih Pučišćana. Zahvalimo Bogu za sve darove duha i tijela", rekao je u pozdravnoj riječi biskup Štambuk, pozdravljajući okupljene vjernike i hodočasnike iz okolnih bračkih župa. "Radujem se s dragim sinom Pučišća nadbiskupom Nikolom Eterovićem koji je pronio Pučišća po svijetu. Radujem se i zbog okupljenih svećenika, redovnica, a na poseban način zbog nazočnosti uzoritoga Josipa kardinala Bozanića koji je došao s nama zahvaliti Bogu na 450. obljetnici župe", poručio je hvarski biskup. U uvodu u misno slavlje kardinal Bozanić izrazio je radost što može predvoditi slavlje 450. obljetnice župne zajednice. Zahvalio je, pritom, mjesnom biskupu mons. Štambuku na pozivu te ujedno pozdravio nadbiskupa Eterovića, zatim predstavnike lokalnih vlasti na čelu s načelnikom Marinom Kaštelanom, djecu i mlade, očeve i majke, bake i djedove, te sve pristigle hodočasnike. "Ovo je vaše slavlje i Božje slavlje", poručio je kardinal, pozvavši vjerni narod na molitvu zahvale u prigodi slavlja župnoga jubileja.



"Svim župljanima i svima koji su na bilo koji način povezani s Pučišćima srdačno čestitam ovu visoku obljetnicu. Od 14. kolovoza 2015. godine vi ste, dragi vjernici, pod vodstvom vašega zauzetog župnika cjelogodišnjom proslavom obilježavali 450 godina postojanja župe na prostorima pučiških uvala. Slavimo ovu obljetnicu jer su vaši dični prethodnici, Pučišćani željeli imati vlastitu župu i tražili su vlastitoga svećenika za sve potrebe vjernika. Kako svjedoče povijesne isprave od 12. kolovoza 1566. godine, dana 9. kolovoza te godine naselje Pučišća odvojeno je od matične župe svetoga Antuna Opata u Pražnicama i osnovana je nova župa svetoga Jeronima u Pučišćima. Prvi je župnik bio don Bernardin Prodić, koji je 15. kolovoza 1566. godine, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije slavio svetu Misu u crkvici Majke Božje na Batku i time označio početak života nove Župe", rekao je na početku homilije kardinal Bozanić, podsjetivši ukratko na povijest nastanka te župe o kojoj je bilo riječi u prigodnom programu uoči središnjega slavlja. Izrazio je radost što su mjesto Pučišća i župa Pučišća usko povezani na različitim područjima života i djelovanja, te dodao: "U toj pripadnosti isprepliću se vjerski, kulturni, društveni i gospodarski život. To je, braćo i sestre, zajedništvo vaše pripadnosti; to je zajedništvo vašega identiteta i vjerskoga i nacionalnoga".



Kardinal se rado spomenuo slavlja što ga je u crkvi sv Jeronima 11. srpnja 1999. godine predvodio tadašnji državni tajnik Svete Stolice kardinal Angelo Sodano u prigodi biskupskoga ređenja Nikole Eterovića. "Draga braćo i sestre, potrebno je to i ovdje naglasiti, Crkva u Hrvatskoj, hrvatski narod i država Hrvatska imaju razloga zahvaljivati Providnosti što je u presudnim vremenima naše nacionalne i crkvene povijesti bio u Rimu, u petrovskoj službi, mons. Nikola Eterović, koji zna tiho i pouzdano služiti, bez isticanja i koji je Crkvi i Domovini bio od velike pomoći", rekao je zagrebački nadbiskup. U osvrtu na jubilej župe kardinal je istaknuo kako Pučišćani mogu biti ponosni na svoju bogatu i burnu prošlost koja je imala i uspone i padove. "Iako nastanjeni u skrovitoj pučiškoj uvali otoka Brača, bili ste tijekom povijesti izloženi raznim ratnim zbivanjima i društvenim prevratima na Jadranu. Mijenjale su se vlasti i državna ustrojstva sa svojim glavnim gradovima, stradali ste i u Prvom i Drugom svjetskom ratu, osjetili ste strahotu totalitarnih režima zla dvadesetoga stoljeća: nacizma, fašizma i komunizma, doživljavali ste gospodarski razvoj, ali i krize, poput one vinogradarstva koja je prouzročila velika iseljavanja otočkoga i priobalnoga hrvatskoga stanovništva", rekao je, upozorivši kako se danas pak suočavaju s novim izazovima globalizacije i prijeteće diktature relativizma. "Proslava 450. obljetnice župe govori da događaj prije četiri i pol stoljeća kojim je uspostavljena župa, nije samo prošlost koju spominjemo, već je to i stvarnost naše sadašnjosti. Crkva je mjesto susreta Boga i njegova naroda. O kad bi ova drevna crkva podignuta u čast svetoga Jeronima mogla pripovijedati o onome što se ovdje tijekom stoljeća događalo između Boga, bogatoga milosrđem i čovjeka, o susretima ljudi, vaših predaka, pred Bogom, s Bogom i međusobno", istaknuo je kardinal, pozvavši vjernike na zahvalnost Bogu za njegovu trajnu nazočnost u sredini po župi svetoga Jeronima.



U nastavku homilije kardinal je primijetio kako se u našoj javnosti Crkvu ponekad uspoređuje s nekim drugim društvenim stvarnostima i zajednicama, udrugama, društvima, dok je neki uspoređuju i sa strankama. "Crkva je konkretna stvarnost. Nju je potrebno upoznati iznutra, živeći pripadnost Crkvi. Ona je zajednica Kristovih vjernika koji se okupljaju u biskupijskim ili partikularnim Crkvama koje imaju vlastitoga pastira – biskupa", ukazao je kardinal, ustvrdivši da je župa prv i redoviti oblik življenja u Crkvi. "Župa je redoviti oblik crkvenoga života koji povezuje i usmjerava sve oblike zajedništva i poslanja koji se ostvaruju u zajednici vjernika. Crkveno zajedništvo svoj vidljivi izraz nalazi u župi. Župa kao konkretna zajednica je redovito očitovanje Crkve. Ondje gdje se župna zajednica okuplja vidljiva je Crkva", istaknuo je predvoditelj slavlja, poručivši kako je župa "zajednica vjere u kojoj se postaje vjernikom i članom Crkve i gdje se Isusovo Evanđelje nastoji živjeti kao životni put". Kardinal je nadalje upozorio kako današnje vrijeme sve više očituje obnovljenu potrebu za molitvom i zato kršćanske zajednice trebaju postati sve više vjerodostojne škole molitve. "Iz življenoga dara vjere u župi rađa se duhovnost zajedništva koja je između ostaloga sposobnost da se vidi ono što je dobro i pozitivno u drugome. Duhovnost zajedništva, koju je na početku trećega tisućljeća posebno preporučivao sveti papa Ivan Pavao II. znači dati prostora bližnjemu, nositi bremena jedni drugih", rekao je kardinal, podsjetivši da se župni jubilej slavi upravo u svetoj godini Izvanrednoga jubileja milosrđa.



"Neka vam ovaj visoki župni jubilej još više ojača pripadnost svojoj župi, pripadnost koja je tako potrebna današnjem čovjeku koji gubi oslonce svoga života. Kršćanin ne privatizira svoj odnos s Bogom. On ga živi s braćom i sestrama u vjeri zajedništva Presvetoga Trojstva", poručio je kardinal, pozvavši vjernike na suradnju i zajedništvo u župnoj zajednici. Molite za duhovna zvanja u ovoj drevnoj župnoj zajednici. Uvijek ostanite vjerni svetoj Misi dolazeći redovito na nedjeljnu Euharistiju. Danas treba posebno moliti za obitelj, jer ovo je vrijeme negativnih trendova u odnosu na obiteljski život. Molite u svojim obiteljima. Po zajedničkoj molitvi u obitelji vi zapravo dajete mjesto Bogu u svojem obiteljskom zajedništvu. Kada obitelj zajedno moli, ona jednostavno širi svoj prostor i prima Boga u svoju sredinu. Stoga čuvajte obiteljski život molitvom u obiteljima", poručio je zagrebački nadbiskup.



Obračajući se mladima pozvao ih je traže svoje mjesto u prostorima i programima svoje župne zajednice, poručiviš im: "Držite se vjere i Katoličke Crkve". Dodao je kako vjera može svakome životu u svakome vremenu dati svjetlost na putu. "Isus želi doći k tebi i biti s tobom. Slijedite Evanđelje Isusa Krista. Isus je naš Put, Istina i Život. Neka Isus bude vaš životni prijatelj. Budite ponosni na svoja Pučišća, na lijepi otok Brač, ljubite svoju domovinu Hrvatsku". Na kraju je ukazao na blaženoga Alojzija Stepinca, poručivši kako ga je papa Ivan Pavao II. postavio hrvatskome narodu za orijentir na putu. "U dvije riječi sažimlje se sve što nam je potrebno za tu Stepinčevu orijentaciju, a to su nada i savjest. Nije li nada poruka koja nam dopire iz vječnosti i koja trajno struji sa Stepinčeva groba na kojem stoji uklesano njegovo biskupsko geslo: 'U tebe se, Gospodine, uzdam!' Naučimo u svim prilikama i neprilikama života stavljati svoje pouzdanje u Boga. Nadalje, po svom postojanom pozivanju na svjedočanstvo savjesti bl. Alojzije Stepinac pred nama se i pred budućim pokoljenjima pojavljuje kao učitelj i odgojitelj kršćanske savjesti za sve ljude. Svaka duhovna i etička obnova ovisi o temeljnoj obnovi ljudske savjesti svakoga pojedinoga čovjeka i čitavoga društva", zaključio je kardinal.



Evanđeoski ulomak navijestio je nekadašnji višegogodišnji pučiški župnik Tonči Kusanović, dok je u molitvi vjernika zazive Bogu ime župne zajednice uputio dr. Tihomir Eterović, specijalist hitne medicine iz Ustanove za hitnu medicinsku pomoć Brač. Pred kraj misnoga slavlja prigodnu riječ uputio je nadbiskup Eterović. Slavlje župnoga jubileja sažeo je kroz tri riječi: zahvala, zavjet i molitva. "Naše okupljanje nije samo formalno, ono je znak da smo plod žive kršćanske tradicije koja se ostvaruje u ovoj župi. Naše sudjelovanje u slavlju je svojevrsna obveza, ono je zavjet da ćemo ostati vjerni Kristu, Katoličkoj Crkvi i župnoj zajednici. Ovaj zavjet ne možemo ostvariti bez Božje pomoći i zagovora Blažene Djevice Marije. Molimo zato da Bog pozove u službu i druge mlade, da se mladi oduševe za duhovna zvanja. Duhovna zvanja su garancija i rezultat žive zajednice", poručio je nadbiskup Eterović, čestitavši svim Pučišćanima župni jubilej.



Pučički župnik Pavao Gospodnetić poručio je kako slavlje župnoga jubileja ne bi bilo moguće bez otvorenosti i spremnosti brojnih župljana u pripremi toga slavlja. Najavio je kako će se proslava župnoga jubileja nastaviti u večernjim satima koncertom klapa vezanih s Pučišćima pred crkvom Majke Božje na Batku. Na kraju euharistijskoga slavlja domaći je župnik prigodne darove izrađene u bračkomu kamenu darovao biskupu Štambuku i nadbiskupu Eteroviću. Za predvoditelja središnjega slavlja prigodni dar – grb kardinala Bozanića – bit će izrađen od bračkoga kamena u radionici tamošnje Srednje klesarske škole. Kardinal Bozanić poručio je da će dar krasiti prostore Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta. Pozvao je pri tom vjerni narod da i nadalje iz župne crkve skuplja snagu i poticaj za svakodnevni život. Uručio je na kraju pučiškom župniku medaljicu s likom sv. Ivana Pavla II. Molitveni skup završio je intoniranjem hrvatske himne Lijepa naša. Poslije misnoga slavlja kardinal Bozanić susreo se s pjevačima crkvenoga i dječjega zbora te ostalim suradnicima pred središnjim oltarom župne crkve. Uz neizostavno zajedničko fotografiranje dječji je zbor pjesmom "Moća boje, moća daje" pozdravio kardinala i ostale crkvene velikodostojnike.

Tekst i fotografije: Jadran Bašić
Ispišite stranicu: