HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.09.2016.

Kardinal Bozanić predvodio sprovodni ispraćaj pokojnog dr. Jure Radića



KARDINALOVA HOMILIJA

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u utorak, 13. rujna 2016. godine sprovodni ispraćaj pokojnog dr. Jure Radića na zagrebačkom groblju Mirogoj. U svojoj je homiliji Kardinal rekao kako ćemo pokojnog dr. Radića pamtiti kao čovjeka koji je kršćanskom vjerom i životnim optimizmom svim žarom svoga srca svjedočio ljubav prema obitelji, Crkvi i Domovini.


 
Bio je veliki ljubitelj života i promicatelj obitelji. To svoje uvjerenje potvrdio je vlastitim životom. S kakvom je samo radošću govorio o svojoj unučadi i ponosno isticao da ih do sada ima sedamnaestero – kazao je Kardinal, dodajući kako Pokojnik nije bio samo pripadnik Katoličke Crkve, već je svoju vjeru poznavao i svoju Crkvu istinski ljubio. Podsjetio je na njegovo zauzimanje u teškim godinama Domovinskog rata, kao i na sudjelovanje u organizaciji te pripremi pohoda svetog pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj.


 
Iznimno je zaslužan, nastavio je Kardinal, za sklapanje ugovora između države Hrvatske i Svete Stolice koje je za Republiku Hrvatsku potpisao kao predstojnik Državnog povjerenstva za odnose s vjerskim zajednicama.
 
Zadnjih je mjeseci, iskušan bolešću, znao ponavljati kako sada bolje vidi ono što je važnije u životu. Dobri Bog ga je i na taj način pripremio za veliki Susret. A sluga Božji kardinal Franjo Kuharić, kojega je naš Pokojnik veoma poštivao, naglašavao je da je smrt sveti trenutak rađanja za vječnost – zaključio je Kardinal, moleći da Pokojnik u vječnosti doživi radost susreta sa svetima i mučenicima iz hrvatskog naroda, a posebno s blaženim Alojzijem Stepincem, kojega je za života osobito štovao.


 
Prigodne govore održali su i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice dr. sc. Andrej Plenković, te dr. sc. Vladimir Lončarević.
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: