HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.04.2023.

Kardinal Bozanić predvodio Službu Muke Gospodnje u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca


Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je Službu Muke Gospodnje na Veliki petak, 7. travnja 2023. godine, u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca. Kardinal je obrede Velikog petka predvodio u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom mons. Draženom Kutlešom i pomoćnim biskupima mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim.



Služba Muke Gospodnje započela je molitvom u tišini, nakon koje je uslijedila služba Riječi. Muku po Ivanu pjevali su Koralisti zagrebačke katedrale, koji su predvodili liturgijsko pjevanje tijekom obreda, pod ravnanjem mo. Miroslava Martinjaka.



Propovijedao je pomoćni biskup mons. Mijo Gorski. Istaknuo je kako "uvijek iznova stojimo pred križem našega Spasitelja bez pravih riječi. Zbunjuje nas takva ljubav i plaši žrtva. Doista, križ je kao simbol patnje kroz cijelu povijest u očima onih koji ne vjeruju bio najveća optužba protiv Boga."

Dodao je kako i danas čujemo pitanja: "Kako je Bog mogao svoga Sina poslati na križ? Ako Bog tako ljubi svijet zašto dopušta da tolike nevolje pogađaju nevine ljude? Kako ocu i majci čije dijete umire, malo i nevino, objasniti Božju ljubav? Kako mužu ili ženi, dragim osobama i prijateljima reći - Bog te voli - kad tako bespomoćno stojimo kraj njih, bez prave riječi utjehe, nemoćni da bilo koga skinemo s križa. Kako našim vjernicima, Hrvatskoj, koja je na križu sebičnih interesa, moralnih devijacija, neimaštine, progovoriti o Božjoj ljubavi i nadi? Ništa tako snažno u svojoj egzistenciji ne doživljavamo kao moć križa. Jer patnja je zlo koje ne bi trebalo postojati. Ali, ona smisao dobiva u Kristu. U njemu prokletstvo umiranja postaje blaženstvo života."



Biskup Gorski podsjetio je kako "nikada nećemo moći, nošeni samo razumom, spoznati Božju logiku ljubavi koja dopušta Isusovu smrt na križu. No, ona je toliko moćna da je promijenila odnose smrti i života. Iz Kristova boka, iz njegove muke, krvi i vode rođena je Crkva i sakramenti, otajstva naše vjere, potekao je blagoslov svijetu i milosrđe Božje koje pobjeđuje mržnju, laž i samu smrt", poručio je biskup Gorski naglasivši kako "križ po Božjoj ljubavi postaje most što spaja nebo i zemlju, spaja posvađane ljude i narode, premošćuje ponore zla i briše osobnu krivnju."

Govoreći o šutnji kazao je kako je ona najvjernija pratiteljica svih koji trpe. "Stoga je razumljiva šutnja Boga i na Isusovom križu i u križevima svih ljudi, u ratovima, u zlima ovoga svijeta. Tu je u ljudima Isus pribijen na križ, tu vapi riječima psalma: Bože moj, zašto si me ostavio? Ali, što je još važnije, tu s povjerenjem predaje svoj duh Ocu u neuništivoj nadi uskrsnuća i vječnog života. Ako Bog šuti, ne znači da nije prisutan. Upravo je uskrsnućem svoga Sina pokazao svu moć svoje šutljive prisutnosti. Šutnja traži beskrajno povjerenje u Božju blizinu i pobjedu ljubavi."



Na kraju homilije biskup Gorski pozvao je da znak križa, koji svakodnevno stavljamo, učinimo svjesno i s poštovanjem. "Roditelji, prekrižite svoju djecu da ih križ Isusov štiti od zloga. U našim stanovima vise križevi. Pogledajmo ih barem jednom tijekom dana da nas podsjete na ljubav Božju i cijenu našega spasenja. U vremenu kada se križevi uklanjaju iz javnih prostora, neka ne budu samo ukras kao privjesci o našim vratovima. Poljubimo ih ponekad, stisnimo rukama u nevolji, zazovimo Boga koji nas prati svojom šutljivom blizinom. I uskliknimo: Zdravo križu Kristov, nado naša!"



Uslijedio je poklon križu, a na kraju obreda Kardinal je u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom, pomoćnim biskupima, prezbiterima i vjernicima ostao u molitvi pred Presvetim Oltarskim Sakramentom izloženim na Božjem grobu Zagrebačke katedrale. Pokaznica s Presvetim bit će izložena tijekom Velike subote do večernjeg bdjenja.



Na Veliku subotu, 8. travnja 2023., zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će Vazmeno bdjenje u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca s početkom u 20 sati. Nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša predvodit će Vazmeno bdjenje u Župi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu, pomoćni biskup mons. Ivan Šaško u Župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici, dok će pomoćni biskup mons. Mijo Gorski Vazmeno bdjenje predvoditi u Župi sv. Jelene Križarice u Zaboku.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: