HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.08.2016.

Kardinal Bozanić predvodio slavlje u remetskom svetištu



Po tradiciji zagrebački nadbiskupi u svetište Majke Božje Remetske hodočaste na Veliku Gospu. Tako je i ove godine središnje euharistijsko slavlje predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji je bilo dvadesetak svećenika, mahom župnika zagrebačkih župa, te provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa o. Srećko Rimac, koji je uputio pozdravnu riječ.

Na početku propovijedi kardinal Bozanić rekao je kako "danas osjećamo pokret u Crkvi, u vjerničkom narodu. Vjernici hrle k Mariji, k Marijinim svetištima. Bilo bi naopako, ne bi odgovaralo onome što mi jesmo, da danas nismo došli Mariji. Osjećamo da bi bez ovoga naš život bio siromašniji". Na pitanje: zašto idemo k njoj, što nas privlači, što nam Marija pruža, što tražimo kod nje, što naša vjernička duša osjeća da će naći u Mariji, kardinal je odgovorio: "Mi tražimo Boga, tražimo Božju blizinu i vjernički osjećamo da je ona jako blizu Boga i zato idemo k njoj, zato osjećamo da je dobro biti kod nje, da nas ona razumije, da nam ona pomaže. Dolazeći k Mariji mi tražimo Boga".

Pojasnio je, da gdje god u Svetom pismu nalazimo Mariju uvijek je ona u odnosu na Boga, na Isusa Krista: gdje je Marija tu je Bog. Dapače, po Mariji je k nama i došao Bog, Isus Krist, ona ga je rodila, ona ga je nama dala. Čovjek ne može bez Boga. Bog može bez čovjeka, ali nas On iz ljubavi želi. No, mi bez Njega ne možemo bili toga svjesni ili ne. Bog je potreban našemu životu, on mu daje smisao. Čovjek koji je blizu Bogu, koji je Bogom ispunjen bliz je i bratu, sestri, bliz je čovjeku. Bog nas i međusobno povezuje i dok bježimo od Boga, zapravo bježimo i od sebe i nismo u dobrim odnosima s drugim ljudima".


Kardinal se zatim osvrnuo na misna čitanja koja nam približavaju Mariju. U prvom čitanju slušali smo o ženi i o zmaju, i o Mariji koja je našla sklonište. Taj apokaliptički govor nam govori i o našoj sudbini da smo i na ovoj zemlji u stalnoj napetosti, napetosti između dobra i zla, zli je prisutan i on želi nauditi kao što je htio nauditi i ženi. Pomoću Marije mi se oslobađamo, možemo se oduprijeti zlu i to tako da tražimo sklonište kod nje. Zato je potrebno njoj dolaziti, njoj se utjecati, zato je potrebno nju moliti. I svi, baš svi, i odrasli i djeca, rado dolazite k Mariji, molite se Mariji, zazivajte ju da vam bude od pomoći osobito kad vam je teško. Ona je tu, rado nam pristupa, čeka da ju zazovemo, jer nam želi pomoći, jer nas ljubi, jer smo njezini. Tražimo u životu skloništu kod Marije za sebe za svoje, osobito svoje obitelji, poručio je kardinal.

Uz drugo čitanje naglasio je kako ono govori o uskrsnuću, a Marija je dušom i tijekom uznesena na nebo. Ona je, kako kaže Drugi vatikanski koncil, znak vjerničkome narodu, ona govori o našoj budućnosti. Istina o uskrsnuću tiče se i nas, i to ne samo uskrsnuću duše, nego i tijela. Zato je u Marijinu svjetlu potrebno poštovati tijelo na ovoj zemlji, jer nam ga je Bog dao, a On želi da i naše tijelo jednom uskrsne i bude u zajedništvu s nebom, dodao je. Osvrćući se na evanđeoski odlomak o susretu dviju žena Elizabete i Marije, kardinal je posebno ukazao na Marijin "Veliča" koji nam kazuje kakav treba biti čovjek pred Bogom. Marija u toj svojem hvalospjevu govori o odnosu čovjeka i Boga. Čovjek treba stati pred Boga onako kako je stala i BDM. Priznala se službenicom, zahvaljuje Bogu za ono što je od Njega primila.

Potrebno je da i mi po Marijinu primjeru stanemo pred Boga i da sebe spoznamo u Božjoj istini, rekao je kardinal Bozanić. Spomenuo je i riječi koje je papa Franjo izgovorio za nedavnog pohoda poljskom nacionalnom svetištu Jasna Gora. Papa je tom prigodom spomenuo marijansku nit koja je prisutna kod mnogih naroda. Tu marijansku nit osjećamo i u našem hrvatskom narodu, Marijina prisutnost je tu među nama. Marijanska nit nas okuplja i večeras na ovom slavlju, i tu vidimo mnoge uzore, Marijine štovatelje među kojima se posebno ističe bl. Alojzije Stepinac koji je rado hodočastio Mariji. Ugledajmo se i mi u tolike Marijine štovatelje i danas molimo njihov zagovor. Zagovor Presvete Bogorodice Marije, zagovor bl. Alojzija Stepinca, za nas naše obitelji, za našu djecu, za mlade, za naš hrvatski narod i domovinu Hrvatsku, rekao je na kraju propovijedi kardinal Josip Bozanić.

Nakon popričesne molitve, riječ zahvale predvoditelju slavlja, svećenicima, hodočasnicima među kojima je posebno istaknuo pripadnike 110 karlovačke brigade koji već 24 godine hodočaste u Remete uputio je upravitelj remetskog svetišta o. Zlatko Pletikosić. (IKA)
Ispišite stranicu: