HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.05.2016.

Kardinal Bozanić predvodio misu zadušnicu i sprovodni ispraćaj preminulog vlč. Mirka Borjana, belečkog župnika



U petak 13. svibnja 2016. godine u Župi Blažene Djevice Marije Snježne u Belcu, župljani, vjernici, prijatelji i poznanici oprostili su se od preminulog vlč. Mirka Borjana, župnika istoimene župe nakon njegove iznenadne smrti u 73. godini života i 43. godini svećeničke službe. Svečanim obredima koordinirao je mons. Zlatko Koren, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. Od 14 sati u župnoj crkvi bio je izložen odar uz počasnu stražu članova belečkih udruga, uz kojeg su članice molitvene zajednice molile krunicu.  Od 17 sati crkveni zbor je otpjevao omiljene liturgijske pjesme pok. vlč. Borjana, a euharistijsko slavlje u 18 sati predvodio je kardinal Josip Bozanić.



U koncelebraciji je sudjelovalo tridesetak svećenika i bogoslova Zagrebačke nadbiskupije, koji su često bili dionicima mnogobrojnih proštenja i procesija u našoj župi. Kardinal se u propovijedi obratio mnogobrojnim okupljenim župljanima, svećenicima i obitelji vlč. Borjana, prisjećajući se kako smo se okupili prije petnaestak dana kako bismo proslavili sakrament  sv. Potvrde u našoj župi, a sad smo se okupili jer je Bog iznenada pozvao u srijedu i našeg župnika.



„Smrt svakog čovjeka je i  tajna i jedno veliko pitanje. Smrt vjernika je ipak drugačija, jer kršćanin zna, kako smo čuli i u drugom čitanju, da nam je domovina ona trajna tamo ispred nas i da smo putnici na ovom svijetu. Vjera je ona koja daje odgovore i koja svjedoči onome braćo i sestre, što u dubini duše i osjećamo  - da smrt ne može biti kraj."



Oproštajni govor u ime svećenika održao je vlč. Andrija Jambreuš, osvrnuvši se na životni i svećenički put vlč. Borjana, njegov veliki doprinos u obnavljanju sv. Marije Snježne i sv. Jurja te ustrajan rad i zajedništvo u našoj vjerskoj zajednici: „No jednako je tako prepoznatljiva po snažnom izričaju uskrsne vjere koji se može najopipljivije doživjeti u uskrsnoj procesiji u popodnevnim satima uskrsne nedjelje. Naš dragi Mirko toj se procesiji posebno radovao, možemo reći da je za nju živio. Neka nas u ovom slavlju hrani nada uskrsne vjere!“  Vlč. Jambreuš se zahvalio u ime svećenika Zlatarsko-belečkog dekanata za svaku lijepu misao, riječ i djelo.



Vrlo emotivni oproštajni govor u ime belečkih župljana održao je prof. Milan Havoić: „U proteklih 400 godina, točnije od 1626. godine najduže je u našoj župi bio svećenik Nikola Modić od 1774. do 1817. godine, ukupno 43 godine. Prvi do njega je, u tih 390 godina, po godinama služenja u župi Belec velečasni Mirko Borjan. U 38 godina svojega svećenstva u Belcu, velečasni Mirko, bio zdrav ili bolestan, nesebično je služio našoj župi. Zbog svega toga velečasni Mirko bio je i ostat će dio nas. I kada mnogih od nas više ne bude, vjerujem da još dugo neće ispod Ivančice ugasnuti sjećanje na jednoga dobroga svećenika. Sjećat ćemo ga se, osim po svećeničkoj službi, kako je bio jednostavan, običan, kako je svako prijepodne kupovao kruh, odlazio na poštu, a zatim na kavicu. U toj jednostavnosti i običnosti bila je njegova ljudska veličina. Velečasni Mirko, u ime župljana župe Belec od sveg srca Vam fala za sve lijepo što ste u 38 godina učinili za nas, fala Vam za svaku vašu misu, za svaku propovijed, za svaku lijepu riječ. Sretan Vam put s belečkih brežuljaka u vječnost!“



Iz crkve je pok. vlč. Mirka Borjana ispratila Gradska limena glazba iz Zlatara.
Ivana Sambolić,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: