HR

Aktualnosti

Objavljeno: 24.12.2022.

Kardinal Bozanić predvodio misu polnoćku u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca



Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je misu polnoćku u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u koncelebraciji s generalnim vikarom i moderatorom Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislavom Subotičancem, rektorom Zagrebačke katedrale mons. Zlatkom Korenom, biskupskim vikarom i kancelarom preč. Markom Kovačem, kanonicima i prebendarima Prvostolnog kaptola zagrebačkog, rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željkom Faltakom i odgojiteljima vlč. Josipom Đurinom i vlč. Tonijem Potrebićem te nadbiskupskim tajnikom vlč. Petrom Belinom.




Kardinal Bozanić na početku homilije istaknuo je kako nas je "ove noći poticaj srca doveo ovamo, u ovaj Bogoslužni prostor blaženoga Alojzija Stepinca, u ovaj naš Betlehem. Nismo u ovaj crkveni prostor došli k Bogu koji je daleko od našega života, nego k Bogu koji je blizu, koji je naš Otac, koji se raduje što se na Božić okupila njegova obitelj."



Poručio je okupljenima kako nitko nije isključen iz Božića "jer Božić objavljuje Božju ljubav prema čovjeku, Ljubav potpuno besplatnu, koja se očituje u neočekivanom obliku", i dodao: "Ponirući u otajstvo Božića, što ga slavimo, zaustavimo se načas na značenju Betlehema. Zašto nam je Betlehem toliko blizak i drag? Odgovor bi nam se mogao činiti jednostavnim: Zato što je Betlehem kolijevka Sina Božjega koji je postao čovjekom. Ljubljeni Očev Sin, rođen u Betlehemu iz krila Marijina, postao je Dijete: novorođenče povijeno koje leži u jaslama. Bog koji svemu daje smisao i vrijednost jest Betlehemsko dijete. Jedinorođeni Božji Sin postao je pravim čovjekom kako bi ljudskim iskustvom očitovao Božju ljubav."



Kardinal je istaknuo kako je Bog u Isusu preuzima ljudsko lice i postaje jedan od nas. "Betlehem nije samo kolijevka Sina Božjega, koji je postao čovjekom, nego i kolijevka čovjeka koji u Kristu postaje dijete Božje. U Betlehemu nije rođen samo Božji Sin i pravi čovjek, nego i svatko od nas u Kristu kao Božji sin i Božja kći. U Betlehemu se rađa novo čovječanstvo. Betlehem govori o konkretnosti ljudskoga života, o važnosti naše sadašnjosti, jer jedino u njoj nam je dano živjeti. Svaki je trenutak važan, a uvijek je važan samo sadašnji trenutak."



Na kraju homilije kardinal Bozanić potaknuo je okupljene da ovoga Božića pred jaslicama zahvale Bogu što je "dao Isusa te iz dubine srca uzdignimo hvalu Božjoj vjernosti i u poniznosti molimo: blagoslivljajmo te, svevišnji Bože, što si se ponizio za nas. Ti si neizmjeran, a postao si malen. Ti si bogat, a postao si siromašan. Ti si svemoguć, a postao si slab."



Misno slavlje pjevanjem su uveličali Koralisti zagrebačke katedrale i Katedralni mješoviti zbor pod ravnanjem mo. Miroslava Martinjaka.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na svetkovinu Rođenja Gospodinova, 25. prosinca, predvodit će danju božićnu misu u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca (Kaptol 28) u 10 sati, uz prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: