HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.04.2023.

Kardinal Bozanić predvodio euharistijsko slavlje na Nedjelju Muke Gospodnje - Cvjetnicu



Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je svečano euharistijsko slavlje Nedjelje Muke Gospodnje - Cvjetnice 2. travnja 2023. u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u zajedništvu s kanonicima Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Stjepanom Večkovićem i mons. Zlatkom Korenom, rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željkom Faltakom, odgojiteljima i duhovnikom u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu vlč. Josipom Đurinom, vlč. Tonijem Potrebićem i vlč. Ivanom Grbešićem, katedralnim ispovjednikom preč. Brankom Picekom, umirovljenim svećenikom vlč. Gojislavom Kovačićem i nadbiskupskim tajnikom vlč. Petrom Belinom.

Misno slavlje započelo je blagoslovom grančica ispred Bogoslužnog prostora nakon čega je uslijedila procesija u Bogoslužni prostor gdje se nastavilo misno slavlje.



Osvrćući se navještaj Muke i smrti Gospodina našega Isusa Krista kardinal Bozanić istaknuo je da se ovaj navještaj ponavlja svake godine jer "ono što se dogodilo na križnom putu i na Kalvariji sudbinski se tiče svakoga od nas, svakoga čovjeka. Tu se dogodio središnji događaj ljudske povijesti."



"Čuli smo Isusove riječi s križa Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio. To je vapaj čovjeka koji se osjeća daleko od Boga. Taj vapaj se ponavlja od kada je čovjek istjeran iz Raja zemaljskog. Ponavlja se vapaj čovjeka koji se nalazi u situaciji da je daleko od Boga", istaknuo je kardinal Bozanić i nadodao "koliko puta i mi u nezgodama života možda negdje u dubini duše ponavljamo taj isti vapaj Bože moj, Bože moj zašto si me napustio."



Kardinal Bozanić naglasio je da "križ i Isus na križu koji svjedoči najveću ljubav prema čovjeku govore da nas Bog nije napustio. Isus nas liječi i nasuprot svim križevima i svim mukama čovjek s jedne strane vapi prema Božjoj blizini, a s druge strane križ i Isus na križu govori Bog tebe čovječe ne napušta."

Zaključujući homiliju Kardinal je rekao da je Isusova poruka s križa utješna poruka koje je "jaka, realna i spasonosna samo zbog toga što je Isus i čovjek i Sin Božji".



Misno slavlje i navještaj Muke Gospodina našega Isusa Krista predvodili su Koralisti zagrebačke katedrale pod ravnanjem mo. Miroslava Martinjaka.



Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: