HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.01.2017.

Kardinal Bozanić predslavio svetkovinu Svete Marije Bogorodice



Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predslavio je u zajedništvu sa svećenicima i okupljenim vjernicima euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici na svetkovinu Svete Marije Bogorodice, 1. siječnja 2017. godine.

Danas Crkva slavi Mariju koja je po svome materinstvu povezana sa svakom majkom, stoga danas želimo posebno moliti za majke – rekao je Kardinal na početku svoje homilije.

Osvrćući se na evanđeoski ulomak (Lk 2, 16-21) koji nas osam dana nakon Božića ponovno vodi do jaslica, do Marije, Josipa i novorođenog Djeteta, kazao je kako su pastiri prepoznali znak, dijete Isusa kojem su se poklonili, te da je njegova majka Marija sve te događaje čuvala u svom srcu.



To je majka koja s nježnošću prati i čuva, razmišlja. Ona nosi trajni spomen – naglasio je Kardinal. Evanđelista nam, nastavio je, danas govori i o tome da su osam dana nakon rođenja, dijete obrezali i da je dobio ime Isus.

Obrezanje u židovstvu ima duboko značenje. Po tom činu Isus potpuno pripada izabranom narodu, on je Židov i ostaje Židov – istaknuo je Kardinal, dodajući da tu pripadnost i povezanost živimo i mi u ovim božićnim danima kada na osobit način mislimo na druge, posjećujemo svoje bližnje kako bismo se jedni drugima približili, jer dolazak Boga na zemlju omogućuje da se čovjek približava čovjeku.



Govoreći o današnjem prvom misnom čitanju (Br 6, 22-27) u kojem Bog nalaže Mojsiju kako treba blagoslivljati narod, Kardinal je kazao da taj mir i blagoslov koji molimo Boga ne označava samo odsustvo rata, već se on odnosi na molitvu za dobar odnos između nas i Boga, da budemo otvoreni Bogu, da možemo prihvatiti Boga, da možemo u iskrenosti svoga srca Boga gledati u oči.



U drugom se misnom čitanju, nastavio je Kardinal, govori da je Isus rođen od žene. Onda kad se Isus rodio na zemlji, nastala je punina vremena – naglasio je Kardinal, upitavši što je zapravo ta „punina vremena“ u teološkom smislu. Ona se događa, pojasnio je, kad se zemaljsko otvori Bogu, kad Bog uđe u ljudsku povijest, kad Bog ulazi u naš život.



Danas na prvi dan građanske godine molimo Boga da sve što činimo, činimo s njim, da sve što radimo i nastojimo, da to nosimo pred njegovo lice kako bi to Bog mogao blagosloviti. Tek tada će naše djelo biti plodno – zaključio je kardinal Bozanić. 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: