HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.05.2016.

Kardinal Bozanić posvetio župnu crkvu u Soblincu



U nedjelju 29. svibnja 2016. godine, za vrijeme svečanog misnog slavlja, kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, u koncelebraciji s brojnim svećenicima, posvetio je župnu crkvu Župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Soblincu u čiji je oltar ugradio moći blaženog Alojzija Stepinca.



„Što je to posveta? Što to mi vjernici činimo kad posvećujemo? Zapravo, mi molimo Onoga koji je sama svetost – Boga, da On ovdje bude posebno djelatan. Mi u svojoj skromnosti predajemo ovaj dom Bogu da On ovdje odsada na poseban način djeluje. I to mi, koji jesmo Crkva, vi, danas ovdje okupljeni zajedno sa svećenicima, zajedno s vašim nadbiskupom, mi smo Crkva.

Mi smo oni koji smo posvećeni od Boga po svetom krštenju, po svetoj Potvrdi, hranimo se svetim jelom. Mi smo ta Crkva. I u prvom redu smo pozvani da danas to posvijestimo, mi, ovdje okupljeni, mi ljudi smo živa Božja Crkva, u kojoj prebiva sam Bog po Duhu Svetome“, poručio je Kardinal u propovijedi okupljenim vjernicima.



Usporedivši poganske hramove, koji su veličanstevni, ali maleni, s kršćanskom crkvom koja je dom čiji je cilj okupljanje žive Crkve, kardina Bozanić je pozvao okupljene da dolaze u crkvu, jer ona nije u prvom redu zbog Boga, nije potrebna Bogu, nego je potrebna vjernicima da dolaze slušati Riječ Božju, da dolaze u crkvu hraniti se Svetim Tijelom i Krvlju Isusovom: „Ova crkva je za nas. Ova crkva je, u prvom redu, rekao bih, za ovu djecu, i bilo mi je drago, dok sam prolazio škropeći zidove ove nove crkve, vidjeti djecu, osobito malu djecu – za njih posebno molimo Božji blagoslov. Ona je sagrađena, ona se posvećuje da oni, i mladi, i bračni parovi, i obitelji, svi vjernici dolaze ovamo zbog toga jer nam je Crkva potrebna. Mi smo potrebni Boga, kao što je to osjetio i satnik iz današnjeg Evanđelja.“



Svoju propovijed Kardinal je zaključio porukom svim prisutnim župljanima i prisutnim prijateljima ove župe: „Ovu crkvu radosno posvećujemo, ovo je vaša crkva. Ovo je Dom Božji i vaš Dom! Budite ponosni na nju, radosno ovamo dolazite. I vi, draga djeco, i vi, dragi mladi, svi vi, braćo i sestre! Ovdje ćete jedino osjetiti da je jedino Božja radost vaša jakost!“



Nakon svečanog misnog slavlja, kardinal Bozanić se susreo s okupljenim vjernicima te im poručio da župu, župnu zajednicu i u konačnici Crkvu čini i izgrađuje zajedništvo.

Također, napomenuo je kako će odsada 29. svibnja biti poseban dan za župu i vjernike - dan kada će slaviti svetkovinu posvete župne crkve.

Antonela Zora Rezo,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: