HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.10.2016.

Kardinal Bozanić posvetio crkvu svetog Benedikta


FOTOGALERIJA


Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u subotu, 15. listopada 2016. godine euharistijsko slavlje u crkvi svetog Benedikta opata u Mičevcu, te posvetio istoimenu crkvu.

U svojoj je homiliji Kardinal naglasio važnost razmišljanja u svjetlu Evanđelja i ljubavi prema Crkvi, jer je ona zajednički dom u kojem se susrećemo s Bogom. Nakon homilije uslijedio je svečani obred posvete oltara, pjevanjem Litanija svih svetih, ugrađivanjem moći bl. Alojzija Stepinca u sam oltar, pomazanjem oltara krizmanim uljem, te kađenjem oltara.



Inicijativu o gradnji crkve započeli su župljani na čelu sa župnikom vlč. Josipom Kidjemetom u Mičevcu 1995. godine, a od ideje do izgradnje prošla je 21 godina. Vrijedno je napomenuti da je težnja za izgradnjom ovako važnog društvenog objekta postojala još i u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, ali zbog društvenih okolnosti nažalost nije realizirana.

Nakon Domovinskog rata stanovnici Mičevca pokreću inicijativu da se misna slavlja održavaju u društvenom domu. Bio je to početak traženja novog i onog pravog puta u životu zajednice, a to je put milosrđa. Nadahnuti svetim Benediktom, moleći i radeći, vjernici Mičevca mijenjali su pomalo sebe i odnose prema drugima.



Kultura milosrđa ulijevala im je hrabrost i budila nadu u bolju budućnost, a izgradnjom crkve stvoreni su uvjeti za razvoj Božjeg milosrđa u životu pojedinca i cjelokupne zajednice. Sagrađena u samom središtu Mičevca doima se kao srce koje daje život, odnosno izvor i nadahnuće za novi životni pravac.

Vjernici iz Mičevca svjedoče da je posveta crkve svetog Benedikta događaj na koji će se uvijek vraćati i koji ostaje u trajnoj uspomeni, a župniku Josipu Kidjemetu odaju zahvalnost za odvažnost i služenje, jer je znao odvagnuti svaku odluku istančanom crkvenošću.



Na kraju euharistijskog slavlja, posebnu zahvalu župljani su izrazili kardinalu Bozaniću.

Euharistijskom slavlju nazočili su i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, predstavnik grada Zagreba Stipe Zeba, predstavnica Zagrebačke županije Marija Ledinski Anić, predstavnik Hrvatskog generalskog zbora i Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade „Tigrovi“ general zbora Josip Lucić, predstavnik Hrvatskog generalskog zbora i Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade „Tigrovi“, brigadni general Darko Rukavina, brigadni general Zdravko Andabak te brigadir Zlatko Majić. Novoposvećenu crkvu nakratko je posjetio i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić. 


Vladimir Štarkelj
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: