HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.08.2016.

Kardinal Bozanić posjetio narodnu čitaonicu Hrvatski skup u Pučišćima



Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posjetio je za dvodnevna boravka u župi Sv. Jeronima u Pučišćima na otoku Braču, 12. i 13. kolovoza, tamošnju narodnu čitaonicu Hrvatski skup. U pratnji kardinala Bozanića bili su domaći biskup mons. Slobodan Štambuk, papinski nuncij u Berlinu nadbiskup mons. Nikola Eterović, a od predstavnika lokalnih vlasti načelnik općine Marino Kaštelan s najbližim suradnicima. Pred narodnom čitaonicom kardinala je dočekala prof. Maja Martinić, zamjenica voditeljice, pozdravivši ga i zaželjevši mu dobrodošlicu u ime svih djelatnika ustanove.



Ukratko je upoznala kardinala da je čitaonica Hrvatski skup osnovana 1868. g. zaslugom tadašnjega načelnika Mihovila More i župnika Petra Lukšića. Čitaonicu s preko 25.250 knjiga ljetnih mjeseci posjećuje oko 400 korisnika, a u tijeku zimskoga razdoblja oko 300. Narodna čitaonica djeluje pod motom "Česta kaplja kamen dube". Zatim je predstavila kardinalu izložbu poslijeratnih fotografija s naglaskom na 1943. godinu kada su Pučišća u ratnome vihoru bila zapaljena. Uručila je na kraju zagrebačkome nadbiskupu knjigu "Povijest pučiškoga školstva" autora Milana Božinovića, objavljenu 2004. u nakladi Bošković.



Kardinal je uz prigodne knjige uzvratio i medaljicom Gospe od kamenitih vrata.

Razgledao je, zatim, izložbu umjetničke zbirke Ivana Martinića Striše, dugogodišnjega pučiškoga križonoše i sakupljača umjetnina, postavljenu u velikoj dvorani Porat. Riječ je o izložbi koja predstavlja radove brojnih umjetnika, a otvorena je u prigodi 450. obljetnice župe Sv. Jeronima.

Tekst i fotografije: Jadran Bašić
Ispišite stranicu: