HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.10.2019.

Kardinal Bozanić podijelio sakrament svete potvrde u sklopu posjeta Hrvatskoj katoličkoj misiji u Ticinu




Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u župnoj crkvi sv. Lucije u Massagnu u subotu 26. listopada 2019. godine svečano euharistijsko slavlje s vjernicima koji sudjeluju u životu i radu Hrvatske katoličke misije koja djeluje na nekoliko područja u kantonu Ticino: Luganu, Locarnu. Asconi, Biaschi i Giubiascu te podijelio sakrament svete potvrde jedanaestorici mladića i djevojaka.
 
Na samom početku euharistijskog slavlja, Nadbiskupa je uime župnika, vlč. Paola Solarija, pozdravio predsjednik župnog vijeća gosp. Rodolfo Schnyder, zatim predstavnici krizmanika te naposlijetku i fra Slaven Mijatović, uime Hrvatske katoličke misije.



U homiliji upućenoj krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima, ali i svim okupljenim vjernicima, kardinal Bozanić istaknuo je da je Kristovo uskrsnuće i Kristova želja da osnuje Crkvu razlog zbog kojeg se i nakon dvije tisuće godina okupljamo kako bismo zajedno slavili Boga. Osvrnuvši se na misna čitanja, istaknuo je kako u čovjeku postoji napetost između dobra i zla, ne samo na razini pojedinca nego i na razini čitavog čovječanstva. U tu napetost, Gospodin donosi nešto novo, a to je ljubav Božja. Krist je čovječanstvu darovao Duha Svetoga kako bi oni koji vjeruju i sami mogli postati dionicima te božanske ljubavi. "Bog je taj koji zove čovjeka, a čovjek koji se odazove Božjem pozivu nalazi svoju pravu bit", istaknuo je Nadbiskup.
 
Osobito je to važno prepoznati danas, kad se nerijetko čini da smo okruženi negativnim vijestima i podjelama. „Potrebno je otvoriti oči za dobro,“ naglasio je kardinal Bozanić u homiliji jer,"ma koliko se nastojalo pokazati suprotno, dobro postoji i ono se nalazi oko nas, u našim obiteljima i ljudima koji su spremni založiti se za bližnjega". U tome se prepoznaje djelovanje Duha Svetoga koji je Božja prisutnost među ljudima.

Kardinal je spomenuo načine na koji se ta Božja prisutnost može živjeti u svakodnevici: postojanom osobnom molitvom, svetom misom i molitvom u obitelji. Upravo takva vjera vodila je naše pretke i davala im snagu. S tom su vjerom došli u Švicarsku, a ta vjera daje snagu i danas, čega je odraz upravo postojanje Hrvatske katoličke misije u Ticinu.
 
Završivši propovijed, Uzoriti je podijelio sakrament svete potvrde, a prije završenog blagoslova, fra Slaven Mijatović i roditelji krizmanika izrazili su zahvalnost Uzoritom na njegovoj spremnosti da se odazove upućenom pozivu na misno slavlje i podjelu sakramenta potvrde.

Susret s krizmanicima, kumovima, roditeljima i ostalim vjernicima nastavio se i nakon misnog slavlja uz domjenak organiziran u prostorima župe.


 
Prvi dan posjeta zaključen je zajedničkom večerom na kojoj su uz kardinala Bozanića sudjelovali vlč. Krystian Nowicki, fra Slaven Mijatović, vlč. Ivan Lukić i vlč. Dario Kral.

Vlč. Dario Kral/Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: