HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.04.2016.

Kardinal Bozanić podijelio sakrament sv. Potvrde krizmanicima u Belcu



Ove nedjelje, 24. travnja 2016. godine u župi BDM Snježne, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić podijelio je sakrament sv. Potvrde trideset i jednom krizmaniku na svečanom misnom slavlju u 11 sati. Na samom početku svečanog slavlja, župnik vlč. Mirko Borjan pozdravio je kardinala Bozanića, krizmanike, kumove, roditelje, dekana  Zlatarsko – Belečkog dekanata preč. Stjepana Prugovečki i prisutne svećenike te cijelu župnu zajednicu, nakon čega je krizmanica Karolina Škof  uputila dobrodošlicu kardinalu Bozaniću u ime svih krizmanika.



U svojoj homiliji kardinal je govorio kako je  ova crkva lijepa, ali još je ljepša ova živa crkva danas ovdje okupljena, a čini ju lijepom Isus uskrsli. Temelj naše vjere je Isus - živ i prisutan među nama i biti kršćanin nije samo vjerovati u Boga, nego slijediti Isusa Krista. Isus je obećao poslati onoga koji će nastaviti njegovo djelo na zemlji, a to je Duh Sveti.



Kršćani su pozvani otvoriti oči da vidimo što valja, a što ne valja jer tako surađujemo sa Duhom Božjim koji djeluje u nama i po nama.  Sjetimo se u životnim teškoćama da nikad nismo sami, Bog je s nama.  Kardinal je naglasio važnost molitve - molimo da se Sveti Duh slije i ostane zauvijek s nama.



Nakon homilije krizmanici i cijela župna zajednica ispovjedili su svoju vjeru, a potom je slijedila Molitva za silazak Duha Svetoga za što je Kardinal pozvao sve prisutne da upute svoje molitve u tišini i radosti, a zatim je udijelio krizmanicima sakrament sv. Potvrde u potpunoj tišini.
Na kraju misnog slavlja zahvalu u ime svih krizmanika uputio je Tin Šarkanj, a kardinalu je uručio poklon D. Varga. Kardinal Bozanić naglasio je važnost molitve kroz koju smo povezani s Bogom. Prisjetio se lijepih trenutaka s pok. biskupom Markom Culej i pozvao na zajedničku molitvu za duhovna zvanja u našoj župi te za obitelji.



Slijedila je zahvalna riječ vlč. Mirka Borjana kardinalu, koncelebrantima, vjeroučiteljici Nevenki Puklin, roditeljima, zboru i svima koji su dali doprinos da današnje misno slavlje bude svečano te zajedničko fotografiranje.
Uz kardinala Josipa Bozanića i župnika, u misnom slavlju su koncelebrirali dekan Zlatarsko – belečkog dekanata vlč. Stjepan Prugovečki iz župe Mihovljan,  vlč. Dragutin Cerovečki iz zlatarske župe, vlč. Stjepan Halužan iz mačanske župe, vlč. Andrija Jambreuš iz župe Zajezda, vlč. Ivan Kovačić iz župe Zlatar- Bistrica te vlč. Marko Vuković, nadbiskupski tajnik.

Ivana Sambolić,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: