HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.11.2016.

Kardinal Bozanić na proslavi župne svetkovine u Dugom Selu



Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u petak, 11. studenog 2016. godine euharistijsko slavlje prigodom proslave župne svetkovine svetog Martina u Dugom Selu.
 
Na početku euharistijskog slavlja domaći župnik vlč. Slavko Kresonja izrazio je dobrodošlicu kardinalu Bozaniću, ističući kako danas, na župnu svetkovinu, slavimo 1700. godišnjicu rođenja svetog Martina, za čiji primjer i zagovor kao župna zajednica zahvaljuju Bogu.
 
Uvodeći u svoju homiliju Kardinal je kazao kako štujući svece štujemo onaj najizvrsniji i najbolji dio Crkve. Program njihova života, rekao je Kardinal, bio je vršiti volju Božju, tražiti Boga u svom životu, činiti ono što je Bog od njih očekivao.
 
Sveci su tražili Boga u svom životu, a čovjek koji se približi Bogu, koji Boga slijedi u svom životu, koji živi zajedništvo s Bogom, bliz je i drugom čovjeku. Put do Boga je činiti dobra djela, imati otvoreno oko za potrebe brata i sestre, baš poput svetog Martina. Naš put do Boga je čovjek, i ne može netko biti dobar vjernik a zatvarati oči za potrebe svojih bližnjih – naglasio je Kardinal.


 
Podsjetio je da se nalazimo na kraju Godine milosrđa, kojom je papa Franjo vjernicima htio posvijestiti istinu da je Bog milosrdan i da se nikada ne umara u svom praštanju. Božje milosrđe, kazao je Kardinal, govori da zadnju riječ ima Bog te da bez obzira na zlo koje je jako i pritišće čovjeka, na kraju pobjeđuje dobro.  
 
Okupljenim je vjernicima ukazao na važnost življenja i djelovanja u župnoj zajednici u kojoj se učimo kako biti otvoreni i milosrdni jedni prema drugima, ističući da je župna zajednica zajednica onih koji su Božji, koji se okupljaju u Isusovo ime.


 
Osvrnuo se Kardinal i na nadolazeća zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, koja će, kako je rekao, razmotriti koji je zadatak zagrebačke Crkve u ovom našem vremenu te pronaći načine kako bolje svjedočiti evanđelje Isusa Krista u svojim obiteljima i zajednicama.


 
Prije završnog blagoslova, župnik vlč. Kresonja još je jednom zahvalio Kardinalu na dolasku, poručivši mu da ova zajednica za njega i s njime moli, ali i da se raduje svemu što čini za našu Crkvu. Okupljenima se na kraju obratio i kardinal Bozanić pozivajući vjernike da uvijek gledaju na ono dobro koje se svjedoči među nama, jer nas na to Bog poziva.


 
U koncelebraciji euharistijskog slavlja bili su domaći župnik vlč. Slavko Kresonja, župnik Župe Uzvišenja Svetog Križa vlč. Josip Kuzel, župni vikar u Župi svetog Martina p. Stjepan Ivan Horvat CPPS, p. Ilija Grgić CPPS, te nadbiskupov tajnik vlč. Ivan Lukić.
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
 
 
Ispišite stranicu: