HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.09.2016.

Kardinal Bozanić na proslavi 850. godine posvete katedrale Svetog Tripuna



FOTOGALERIJA

Kotorska biskupija proslavila je u subotu, 17. rujna 850 godina posvete katedrale Svetog Tripuna, najvažnijeg spomenika srednjovjekovnog Kotora.
 
Slavlje je započelo pred katedralom, “kolom svetog Tripuna” koje je tradicionalno izvela Bokeljska mornarica, u prisustvu Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Zagreb, velikog broja vjernika, hodočasnika i turista koji su se zatekli u Kotoru.


 
Središnje euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s brojnim biskupima i svećenicima.
 
Predvoditelj misnog slavlja, kardinal Bozanić je u propovijedi naglasio kompleksni povijesni, teološki i duhovni značaj kotorske katedrale: „Danas smo se okupili ovdje, u ovoj katedrali bazilici da se spomenemo jednog posebnog datuma, koji je zabilježen i koji se pamti i koji je došao do nas: 19. lipnja 1166. godine. Tada je kotorski biskup Maio zajedno s drugim biskupima posvetio ovaj dom Božji - prije 850 godina, i taj datum se pamti.“ Kardinal se osvrnuo i na trajnost i kontinuitet katedrale unatoč burnim povijesnim prilikama: „Ona svjedoči. Mi smo okupljeni u katedrali, koja je prva crkva biskupijske zajednice: ova crkva, ova katedrala povezuje sve crkve kotorske biskupije, ona je znak zajedništva i povezivanja; ona je Domus Ecclesiae, dom Crkve, dom svih vjernika kotorske Crkve.“

Kardinal je također progovorio o trajnoj prisutnosti biskupa koja seže daleko ranije u prošlost od same katedralne crkve, kao i ulogu biskupa u mjesnoj crkvi: „on povezuje biskupijsku Crkvu s ostalim biskupijama, ostalim crkvama, kao i sa rimskim biskupom, Svetim Ocem.“ „Mi govorimo o crkvi, crkvi - zgradi, ali braćo i sestre,crkva zgrada je dobila ime po onima koji se u njoj okupljaju. A to smo mi, vjernici. Stoga danas, dok slavimo posvetu ove katedrale, ove crkve, zapravo slavimo i posvetu i one žive Crkve, koja se tijekom toliko stoljeća okupljala i danas se okuplja ovdje: ta je Crkva velika Crkva: i u zajedništvu s tom Crkvom i mi smo sada ovdje. Crkva zgrada nas usmjerava prema živoj crkvi koju je želio Krist Gospodin, stoga braćo i sestre danas čestitam ovoj Crkvi, kotorskoj, njezinom biskupu, kleru, redovništvu i svim vjernicima, čitavom Božjem narodu, njezinu posvetu.“

 
„Ova Katedrala je živi znak i govor o Bogu. Ovo mjesto, ponos je ovog kraja. Ponos je Boke, biser je umjetnosti, ali ona nije sama uskrsla. Ona je ovdje da je volimo, usmjerava naše misli prema Bogu i onima koji ovdje dolaze, turistima, kršćanima i onima koji to nisu“ – kazao je kardinal Bozanić u svojoj propovijedi.

 
Nadalje je kardinal Bozanić potaknuo sve vjernike da se nadahnjuju ljepotom ovog Božjeg doma, ali i da svojim životom svjedoče ljepotu vjere i kršćanskog poslanja. Osobito je naglasio važnost očuvanja obitelji: zajednice muškarca i žene i djece koja je „Crkva u malom“. Spomenuo se je i najčasnijih sinova Kotorske biskupije, među kojima se osobito ističu sv. Leopold Bogdan Mandić, bl. Ozana Kotorska, bl. Gracija iz Mula, i službenica Božja Ana Marija Marović: „Braćo i sestre, živimo u Godini milosrđa koju je želio papa Franjo. Vi trebate biti ponosni da je Sveti Otac, izabrao sina ove Crkve, ove biskupije, sv. Leopolda B. Mandića za zaštitnika ove svete Godine. U travnju je njegovo tijelo doneseno u Zagreb, mogu posvjedočiti da su to bili dani posebnog Božjeg blagoslova. Toliki su osjećali potrebu da se dotaknu, jer znaju da oni koji su kod Boga, oni su najbolji prijatelji čovjeka. Čovjek koji je blizu Bogu, blizu je i čovjeku i samom sebi. Stoga se i mi danas, preporučujemo sv. Leopoldu i molimo da što bolje prihvatimo njegovu poruku, koja govori iz jedne male sobice ispovjedaonice: ona govori što znači ispovijed za jednog čovjeka, katolika.“ 

Kardinal se spomenuo i povijesnog pohoda blaženoga kardinala Stepinca neposredno prije Drugog svjetskog rata, kao i  srdačne dobrodošlice koju su mu Bokelji iskazali kao hrvatskom metropoliti. Na kraju homilije, kardinal je potaknuo sve vjernike na veliku zahvalnost Bogu za sve ono što se razvilo iz veze s ovom katedralom, jer je u vjeri, kako je kazao „sve povezano, čovjek koji želi biti Božji, sve čini na slavu Božju.“
Kotorski biskup mons. Ilija Janjić, pozdravljajući brojne uzvanike, vjernike i goste istaknuo je povijesni kontinuitet i značaj katedrale Svetog Tripuna o čijoj postojanosti govore originalni dokumenti koji se čuvaju.
 
„Dan njezine posvete, 19. lipnja 1166, zapravo je i dan završetka njene izgradnje koja je započela 1124. godine. O tome svjedoči primarni izvor u diplomi na pergameni koju je sastavio kotorski biskup Maio, koji je bio glavni posvetitelj“ – kazao je biskup Janjić.

 
Original ovog dokumenta danas se čuva u arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Dokument je pisan latinskim jezikom, karolinškom goticom. Osim ovog ključnog dokumenta za dataciju kotorske katedrale, podsjećamo da je sačuvan i obrednik prema kojemu je bila obavljena posveta katedrale. On se danas čuva u Sankt Petersburgu, još od 1090. godine, te je pripadao kotorskom biskupu Grimoaldu. Na njega je 1983. godine skrenuo pažnju znanstvene javnosti, kanadski znanstvenik Richard Francis Gyug (The Lectionary and Pontifical of Kotor).
 
Kotorska katedrala Svetog Tripuna, svojom drevnošću i pokretnim umjetničkim fondom kojega čine predmeti nastali u vremenskom rasponu od IV. do XX. stoljeća, predstavlja najvažniji i najviše istraživani spomenik sakralne arhitekture na tlu današnje Crne Gore.
 
Pročitano je i pozdravno pismo koje je uputio Papa Franjo okupljenim vjernicima, svećenicima, redovnicama i redovnicima kao i puku Kotorske biskupije u ovoj povijesnoj prigodi.
 
Proslavi su uz kardinala Bozanića i biskupa Janjića prisustvovali: nadbiskup barski u miru Zef Gaši, đakovačko–osječki nadbiskup Đuro Hranić, biskup hvarsko-bračko-viški Slobodan Štambuk, Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH, mons. Ivan Penzeš, biskup subotički, mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, apostolski administrator u Prizrenu biskup Dode Đerđi, admiral Bokeljske mornarice Anton Sbutega, izaslanici predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović (HGI),  gradonačelnici Tivta i Kotora te predstavnici kulturnog i javnog života.
 
Prigodom obilježavanja 850 godina posvete katedrale Svetog Tripuna, Kotorska biskupija je izdala tri identične medalje, u tri različita materijala. Medalje su rad prof. Damira Mataušića, akademskog kipara iz Zagreba, izrađene su u bronzi, srebru i pozlaćenom srebru. 

Izvor: Kotorska biskupija/ Foto: bokanews.me
 
Ispišite stranicu: